Ce le-a făcut Statul banilor noștri?, ediția a 2-a

Ce le-a făcut Statul banilor noștri?, ediția a 2-a

40,00 lei

Ce le-a făcut Statul banilor noștri? este fără îndoială cea mai bună carte de introducere în problematica monedei scrisă vreodată.

Suntem în plină criză epidemiologică și la orizont se arată o criză de producție dublată de o reacție inflaționistă din partea guvernului și autorităților monetare. Există un risc ridicat de inflație și de investiții neprofitabile generate de creditul cu dobândă zero. De aceea, reeditarea acestei cărți este acum mai oportună ca niciodată, pentru că este nevoie ca oamenii să înțeleagă care este natura banilor, care este rolul lor în economie, de ce avem nevoie ca moneda să fie produsă liber și ca socialismul monetar să fie respins, din mințile oamenilor mai întâi, apoi din societate, prin abolirea sau limitarea drastică a instituțiilor care îl impun.

În stoc

Categorii: , Etichetă:

Descriere

Despre carte:

Ce le-a făcut Statul banilor noștri? este fără îndoială cea mai bună carte de introducere în problematica monedei scrisă vreodată. Ce sunt banii? Cum apar ei și la ce sunt utili? Ce sunt și cum funcționează băncile? Care-i rolul Băncii Centrale? Și mai ales care-i rolul Statului în toată această afacere? sunt doar câteva dintre întrebările la care Murray Rothbard răspunde magistral – atât pe gustul celui mai exigent specialist, cât și pe înțelesul oricărui om inteligent, dispus să-și pună mintea la contribuție pentru a înțelege realitățile care îl înconjoară. Și răspunsurile nu sunt – garantat – parte a locurilor comune, îmbâcsite, neclare și fals sofisticate ale discuțiilor monetare (și economice, în general) cu care cititorul român este obișnuit. Că moneda este o marfă ca toate celelalte și nu „simbol”, „convenție socială” sau „atribut al suveranității naționale”; că, prin urmare, ea ar putea fi furnizată la fel de bine în același regim cu roșiile, ciocolata și guma de mestecat – la piață; că băncile operează cu „rezerve fracționare” – nu fac distincția între depozite și credite, dând cu împrumut inclusiv resursele pe care ar trebui să le țină „la vedere” – fiind prin aceasta inerent falimentare; că Banca Centrală nu este altceva decât temelia acestui deloc onorabil aranjament etatist-bancar; că în plus, ea nu facilitează decât exproprierea unei mari părți a populației prin taxa ascunsă a inflației, în beneficiul statului și al clientelei acestuia; că, atât istoric cât și teoretic, cel mai viabil sistem monetar a fost, și ramâne, etalonul aur clasic – toate acestea, și multe altele, devin clare după lectura micului tratat rothbardian.

Postfața lui Jörg Guido Hülsmann (aici) completează fericit analiza, satisfăcând și curiozitatea doritorilor de analiză aplicată la realitățile recente. Sistemul Monetar European și Euro sunt evaluate, prelungind perspectiva rothbardiană, și sunt descoperite a fi deficitare.

Citiți aici recenzia scrisă de Cristian Comănescu.

Informații suplimentare

Greutate0,235 kg
Dimensiuni21 × 14 × 1 cm
autor

Marius Spiridon, Murray N. Rothbard

editura

Institutul Ludwig von Mises România

an

2020

pagini

200

dimensiuni

13 x 21

traducator

Elena Diana Costea, Marius Spiridon

isbn

978-606-94653-2-5

Coperta

Flexi, cu lăcuire selectivă

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Ce le-a făcut Statul banilor noștri?, ediția a 2-a”

Livrare gratuită

Susține-ne devenind membru MisesRo și ai livrare gratuită.

SAU

Cumpără de minim 200 de lei și îți livrăm gratuit oriunde în România.

 

Categorii de produse

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?