Scoala austriaca in Franta

La nivel universitar exista in Franta doua nuclee de economisti cu un program de cercetare ancorat in cadrul paradigmei austriece :

1) primul, la Université Paris IX Dauphine, constituit in jurul seminarului Jean-Baptiste Say care a fost initiat in anul 1961 de Pascal Salin, Pierre Salmon, Daniel Pilissi si altii, pe atunci studenti doctoranzi in cadrul Facultatii de Drept si Stiinte Economice a Universitatii.

Nemultumiti de amestecul de marxism si keynesianism care se preda de regula atunci (ca si acum, de altfel) in facultatile de economie franceze, membrii seminarului s-au reunit initial pentru a explora ideile, pe atunci iconoclaste, ale programul de cercetare initiat la Universitatea din Chicago, in special teoria monetara a lui Milton Friedman. Ei vor introduce, pentru prima data, ideile Scolii de Chicago in dezbaterea academica franceza. Ulterior, o parte din membrii initiali descopera Scoala austriaca de economie si adera la programul de cercetare al acesteia.

Astazi exista  un Centre de Recherche en Théorie Economique Jean-Baptiste Say, afiliat Universitatii si prezidat de Pascal Salin, care desfasoara regulat un Seminar de cercetare (Jörg Guido Hülsmann, Bertrand Lemmenicier sau Françoit Guillaumat se numara sau s-au numarat printre participanti) si intretine un Centre d’analyse du processus de marché al carui obiectiv este sa faciliteze si sa animeze activitatea de cercetare a studentilor pe temele care retin interesul membrilor Centrului.

2) al doilea nucleu austriac francez este Université Aix-Marseille III Paul Cézanne, cu siguranta cel mai liberal mediu universitar francez, cu un numarul anormal de mare – dupa standardele franceze – de universitari liberali, de la juristi si pana la economisti, si care anima mai multe organizatii educationale si de cercetare liberale private localizate in Aix-en-Provence, de altfel destul de rare in Franta, precum : Institute de Recherches Economiques et Fiscales, Institute of Economic Studies-Europe sau ALEPS. Tot aici are loc anual si Universitatea de Vara a Noii Economii. Initiata in anii 1970 de Jacques Garello, economist, profesor la Aix-Marseille III, supranumit papa liberalismului de presa franceza, Universitatea de Vara este practic o reuniune a intelectualilor liberali din Europa si America de Nord, dar la care sunt invitati si politicieni sau oameni de afaceri de orientare liberala pentru a discuta chestiuni de actualitate dintr-o perspectiva liberala.

La Facultatea de Economie Aplicata a Universitatii Aix-Marseille III exista un Centre d’Analyse Economique care coordoneawa activitatea de cercercetare dintr-un unghi multidisciplinar. Este actualmente condus de Philippe Maître; tot acolo se afla si Pierre Garello, Jean Pierre-Centi, Gérard Bramouillé, Philippe Naudet si tineri ca Elisabeth Krecké, Emannuel Martin si altii (Cecille Philippe, de la Institut Molinari Bruxelles, sau Alexandre Padilla au studiat aici).

O parte din generatia tanara, in general cea situata in Nord (Guido Hulsmann, Antoine Gentier, François Facchini, Laurent Carnis, Nathalie Janson si altii) au demarat curand doua initiative menite sa promoveze ideile austriece si liberalismul :

1) Ecole Autrichienne En ligne, un site multilingv despre scoala austriaca cu numeroase resurse.

2) Institut Charles Coquelin, dupa numele unui economist din Scoala de la Paris care edita Dictionnare d’economie politique si care formuleaza o teorie a ciclurilor economice intr-o forma similara, grosso modo, cu explicatia austriaca moderna, o organizatie sub umbrela careia se fac diverse evenimente si sunt publicate carti orginale sau diverse traduceri in franceza, ultima dintre ele fiind Murray Rothbard, Man Economy and State.

Avatar photo
Scris de
Bogdan C. Enache
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?