Luați la vale de apele mai învolburate ale începutului de an universitar, n-am punctat momentul 29 septembrie, data de naștere a patronului intelectual al acestui site și institut (a 134-a aniversare în 2015), Ludwig von Mises. Ca întotdeauna, cei de la Mises Institute au fost pe fază, și chiar cu o înregistrare inedită cu bătrânul Mises:
https://mises.org/blog/newly-discovered-recording-mises
Prelegerea, intitulată The Economics of the Middle-of-the Road Policy (Economia politicilor jumătăților de măsură; o traducere mai seacă ar suna Economia politicilor intervenționiste) a fost înregistrată în 1962. În cadrul ei poate fi „auzit” (din păcate doar auzit; după știința noastră nu există înregistrare video cu Mises disponibilă) la lucru un Mises trecut de 80 de ani, dar vivace și lucid. Nu numai atât. Ca de obicei, orice bucată de Mises, oricât de scurtă sau oricât de secundară în aparență, conține câte un grăunte de aur.
Ca exemplu, în înregistrarea pe care o semnalăm, economistul austriac luminează în câteva fraze contextul apariției în perioada postbelică a noului domeniu de cercetare în știința economică intitulat oarecum pompos „teoria creșterii economice” (asociată cu nume importante pentru mainstream-ul postbelic precum Robert Solow, laureat Nobel). Abandonând, sub presiunea curentului keynesist, teoria capitalului, economiștii postbelici se văd nevoiți să apeleze la înlocuitori artificiali. Dacă înainte vreme, în centrul discuțiilor economice era acumularea de capital (cu accentele aferente pe economisire, investire, construirea și coordonarea antreprenorială – inclusiv inter temporală – a structurii de capital) văzută din start ca efort uman deliberat, conștient (în sens teleologic), ulterior accentele se mută pe ideea de „creștere” care mai mult sau mai puțin „se întâmplă” de la sine, nemaifiind la fel de clar care ar fi rolul factorului intențional uman în acest proces.
Această prelegere a lui Mises se înscrie într-o serie mai cuprinzătoare, în care se includ mai multe intervenții ale sale din deceniile șase și șapte ale secolului trecut dedicate, popularizării ideilor economice sănătoase. Astfel, putem semnala – și recomanda totodată – cele două volumașe culese după notițele fidele (stenografiate) ale d-nei Bettina Bien Greaves și introduse de Richard M. Ebeling:
The Free Market and Its Enemies: Pseudo-Science, Socialism, and Inflation, Foundation for Economic Education, Irvington-on-Hudson, New York, 2004 (http://fee.org/files/doclib/freemarketitsene00ludwguat_bw.pdf) și Marxism Unmasked: From Delusion to Destruction, Foundation for Economic Education, Irvington-on-Hudson, New York, 2006 (http://fee.org/files/doclib/20130703_marxismunmasked.pdf)
Și, bineînțeles, nu în ultimul rând, din această serie fac parte și prelegerile din Argentina (1958) culese sub titulatura Economic Policy. Thoughts for Today and for Tomorrow, re-editate nu demult (cu un capitol adițional dedicat ciclurilor economice) de Institutul Ludwig von Mises – România sub titulatura Economia în 7 lecții (http://mises.ro/162/)
De altfel, tocmai datorită excelentului lor acordaj retoric pentru publicul cultivat general, astfel de cărți au fost – și rămân – cât se poate de potrivite pentru seminariile de tip Cărți mici, idei mari. Prima serie de participanți din acest an (înscrierile pentru o a doua serie vor continua până la finalul lunii octombrie) deschide discuțiile chiar cu Economia în 7 lecții.