Mai multă educație etatistă!

Învățământul de stat obligatoriu și „gratuit” va începe în viitor de la vârsta de 3 ani. Aceasta este – din nefericire – singura inovație reală asupra căreia Cristian Adomniței, ministrul „liberal” al educației, și liderii sindicatelor din învățământ s-au pus de-acord că trebuie să figureze în noua lege a învățământului preuniversitar.

Ce-i drept, înregimentarea pentru încă 4 ani a copiilor în școli de stat nu este chiar singura masură remarcabilă din noua reformă a educației. Examenul centralizat de la sfârșitul gimnazului va fi înlocuit cu teze unice la matematică, limba română și la încă o materie începând cu clasa a VII-a, adică cu câte un examen național semestrial căci – nu-i așa ? – dacă un examen centralizat nu dă rezultatele scontate cu siguranță 2 examene pe semestru pregătite de birocrații de la București va propulsa nivelul educației publice românești pe culmi internaționale !

De altfel, textul proiectului de lege privind învățământul preuniversitar reia, în cel mai splendid limbaj etatist, toate poncifele, minciunile și tristele adevăruri ale sistemului educațional autohton :

  • – Învățământul urmărește realizarea idealului educațional întemeiat pe valorile democrației și pe aspirațiile individuale și sociale și contribuie la păstrarea identității naționale.
  • – Idealul educațional al școlii românești constă în dezvoltarea liberă și armonioasă a personalității individului în vederea unei inserții eficiente în societatea cunoașterii.
  • – Statul promovează principiile învățământului democratic și garantează dreptul la educație diferențiată, pe baza pluralismului educațional, în beneficiul individului și al întregii societăți.
  • – Învățământul de stat este gratuit.
  • – Statul stabilește anual costul standard per elev. De acest cost beneficiază toți elevii din învățământul de stat, precum și elevii din învățământul obligatoriu particular și confesional, care studiază în unități de învățământ autorizate sau acreditate.
  • – În sistemul național de învățâmânt se pot iniția și organiza, conform legii, alternative educaționale, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării.
Scris de
Bogdan C. Enache
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?