Cinci eseuri monetare în tradiția Școlii austriece

Block, Hoppe, Huerta de Soto, Hülsmann (Glăvan, Smirna, ed.)

Carte editată de Institutul Ludwig von Mises România în colaborare cu Centrul Rothbard/Universitatea Româno-Americană

Conţinutul cărţii:

Prefață, de Bogdan Glăvan

Cum sunt posibili banii discreţionari?

Împotriva mijloacelor fiduciare

Băncile centrale şi sistemul de free-banking cu rezerve fracţionare

Politica monetară optimă, de Jörg Guido Hülsmann

Etalonul aur: critica lui Friedman, Mundell, Hayek și Greenspan din perspectiva filosofiei liberei întreprinderi, de Walter Block

Despre carte:

Chiar dacă discuția cauzelor problemelor economice pe care le traversăm implică și alți factori, comportamentul băncilor și al autorităților monetare este considerat crucial, atât în propagarea exceselor cât și a declinului. Din nefericire, dezbaterea – care urmărește să clarifice rolul statului în acest domeniu, respectiv meritele pieței libere versus avantajele intervenției guvernului – este purtată oarecum haotic și nici un rezultat satisfăcător nu se întrevede.
Cartea de față cuprinde cinci eseuri despre teoria monetară scrise de careul de ași al Școlii Austriece de economie contemporane: Walter Block, Hans-Hermann Hoppe, Jesús Huerta de Soto și Jörg Guido Hülsmann.
Cele cinci articole cuprinse în acest volum se concentrează pe două probleme fundamentale ale teoriei monetare, în absența elucidării cărora economiștii nu pot emite pretenția că stăpânesc sau înțeleg toate celelalte subiecte de discuție asociate în mod uzual domeniului financiar-monetar. Prima dintre ele vizează rolul monedei discreționare, de hârtie (fiat money): originea banilor de hârtie, avantajele/dezavantajele banilor de hârtie în comparație cu banii-marfă, efectele politizării producției monetare. A doua problemă este cea a activității bancare cu rezerve fracționare și se referă concret la (in)compatibilitatea dintre practicarea rezervelor fracționare și principiile economiei de piață, efectele dezechilibrante ale emisiunii de mediu fiduciar, dinamica intervenționismului în activitatea bancară.

Bogdan Glăvan


© Institutul Ludwig von Mises - România

Comentarii

  1. Ma intereseaza aceste publicatii, sunt toate in romana?

    Elena · 7 noiembrie 2014, 17:16 · #

  2. Da, sunt toate in limba romana si le puteti gasi pe site in format html sau adunate in volumul tiparit de mai sus.

    Tudor · 7 noiembrie 2014, 18:40 · #

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)