Liberalismul: adevărat şi fals

Murray Rothbard

Conţinutul cărţii:
Partea I: Triada liberală (capitole din Manifestul liberal):
7. Împotriva socialismului educaţional
9. Împotriva socialismului monetar
12. Sectorul public, III: Poliţia, dreptul şi tribunalele
Partea a II-a: Pseudo-liberalismul:
Războiul, pacea şi statul
Milton Friedman pe înţelesul tuturor
Mitul eficienţei

Despre carte:

Există multe tipuri de liberalism în lumea de azi, dar rothbardianismul rămâne centrul său gravitaţional, primă inspiraţie şi conştiinţă, miezul strategic şi moral, punctul focal al dezbaterilor, chiar şi atunci când numele său este ţinut sub tăcere. Motivul? Murray Rothbard este creatorul liberalismului modern, ideologie şi sistem politic în care se propune evadarea, o dată pentru totdeauna, din capcanele stângii şi ale dreptei, cu ale lor planificări centrale ale felului în care trebuie utilizată puterea statului. Liberalismul este alternativa radicală care arată că puterea statului este imposibilă şi imorală.
„Mr. Libertarian” i se spunea lui Murray N. Rothbard, şi i se mai spunea „Cel mai mare inamic în viaţă al Statului”. Aşa a şi rămas până în ziua de azi. Sigur, a avut mulţi predecesori pe care s-a sprijinit: tradiţia liberalismului clasic, Şcoala austriacă de economie, tradiţia americană anti-război şi tradiţia drepturilor naturale. Însă el a fost cel care a strâns împreună aceste părţi, într-un sistem unitar care, la o primă vedere, pare lipsit de plauzibilitate, dar care, odată definit şi apărat de Rothbard, se dovedeşte a fi de neocolit.

Lew Rockwell

În această carte au fost cuprinse şase texte, în două calupuri de câte trei, ca înfruntare între adevăr şi minciună, între ceea ce este liberalismul autentic şi ceea ce este considerat, din păcate prea adesea, a fi. Primele trei texte, „triada liberală”, sunt capitole din Manifestul liberal, despre cele mai importante domenii cu care ar trebui să înceapă reconstrucţia libertăţii: educaţia, moneda şi protecţia. Următoarele trei sunt critici atât de devastatoare cum numai Rothbard ştia să le facă, la adresa unor exponenţi notorii ai conservatorismului, monetarism-keynesismului şi neoclasicismului. Rothbard arată că războiul nu este liberal, o bună parte din propunerile lui Friedman nu sunt liberale şi ideea unei eficienţe care face abstracţie de persoană şi de proprietatea sa, nu este nici ea liberală.

Tudor Smirna


© Institutul Ludwig von Mises - România

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)