Teoria socialismului și a capitalismului

Hans-Hermann Hoppe

Conţinutul cărţii:

Teoria socialismului şi a capitalismului, cu două capitole suplimentare:
Activitatea bancară, statele-naţiune şi politica internaţională
Constituţia şi strategia libertăţii

„Alături de Manifestul liberal al lui Murray Rothbard, această carte încapsulează ce ar trebui să știe orice bacalaureat despre teoria comparată a sistemelor politico-economice moderne. Printre știintele omului căzut din har, economia și etica proprietății private tot mai contrafactuale și ale agresiunii instituționalizate tot mai actuale își dovedesc la superlativ aptitudinea de a explica dinamica devolutivă a competiției pentru materie și putere. Sesizând ordinea proprietății private exclusiv în ipostaza ei progresiv capitalistă, profesorul Hoppe demonstrează fără dificultate superioritatea economică și etică relativă a acestui tip ideal, față de sistemele alternative, ideale sau existente, compatibile cu orientarea programatic pământească și (deci) consumeristă a omului recent. Paradoxul creșterii sufocante a statului, în ciuda iraționalității sale sociale, ține însă de o cvasi-implacabilă logică a stimulentelor și efectelor socio-psihologice perverse asociate dinamicii sale interne, care probabil nu pot fi depășite de sugestii strategice care nu „sparg” și cutia presupozițiilor teo-antropologice scolastico-nihiliste ale autorului.”

Dan Cristian Comănescu

„Volumul de faţă conține una dintre cele mai importante lucrări ale lui Hans-Hermann Hoppe – Teoria socialismului și a capitalismului – o analiză comparativă a sistemelor sociale nu doar din punct de vedere economic, ci și filosofic, etic și sociologic.”

Ionela Bălțătescu

„O carte extrem de reușită din multe puncte de vedere. În afara faptului că sintetizează foarte bine și explică într-o manieră facilă perspectiva economică austriacă, Hoppe reușește să îmbine plăcut teoria mai mult sau mai puțin aridă cu exemple empirice bine alese și ușor de înțeles. Totuși, probabil cele mai atractive aspecte al cărții sunt clasificarea ingenioasă a diverselor tipuri de socialism și critica sitemelor de guvernare social democrate și conservatoare.”

Alexandru Pătruți


© Institutul Ludwig von Mises - România

Comentarii

  1. … Interesant ce scrie dl. Comanescu. Daca, dupa dansul, Omul “cazut din har” ajunge sa citeasca “Manifestul …” lui Rothbard … atunci … nu inteleg ce intelege dansul prin “cadere din har”.

    In sfarit, revenind la carte, uitandu-ma la Continut … nu vad o tratare expresa a Conservatorismului (ideologic). Conservatorii sunt asezati cam la centru, intre stanga si dreapta politica d.p.v. ideologic european, penduland mai mult spre dreapta. La noi de pilda, PC-ul contemporan se auto-defineste ca fiind de centru, penduland dupa … cum vrea, dupa interese contextuale. Dar, raman “centrali”.

    Filip · 8 februarie 2014, 15:10 · #

  2. Cred ca o abordare mai echilibrata, mai de “centru”, eventual sub umbrela aceasta permisiva a Conservatorismului – de centru, cu posibilitate de inclinare robusta si sustenabila si spre stanga si spre dreapta, functie de conditii externe, varii constrangeri interne, etc. – ar fi mai indicata pentru o cercetare si critica a celor doua curente – socialism/social-democratie si capitalism/cu specificul sau preponderent liberal. Asadar, un indemn la echilibru.

    Filip · 15 februarie 2014, 20:34 · #

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)