Teoria socialismului şi a capitalismului

Hans-Hermann Hoppe

Conţinutul cărţii:

Teoria socialismului şi a capitalismului, cu două capitole suplimentare:
Activitatea bancară, statele-naţiune şi politica internaţională
Constituţia şi strategia libertăţii

„Alături de Manifestul liberal al lui Murray Rothbard, această carte încapsulează ce ar trebui să ştie orice bacalaureat despre teoria comparată a sistemelor politico-economice moderne. Printre ştiintele omului căzut din har, economia şi etica proprietăţii private tot mai contrafactuale şi ale agresiunii instituţionalizate tot mai actuale îşi dovedesc la superlativ aptitudinea de a explica dinamica devolutivă a competiţiei pentru materie şi putere. Sesizând ordinea proprietăţii private exclusiv în ipostaza ei progresiv capitalistă, profesorul Hoppe demonstrează fără dificultate superioritatea economică şi etică relativă a acestui tip ideal, faţă de sistemele alternative, ideale sau existente, compatibile cu orientarea programatic pământească şi (deci) consumeristă a omului recent. Paradoxul creşterii sufocante a statului, în ciuda iraţionalităţii sale sociale, ţine însă de o cvasi-implacabilă logică a stimulentelor şi efectelor socio-psihologice perverse asociate dinamicii sale interne, care probabil nu pot fi depăşite de sugestii strategice care nu „sparg” şi cutia presupoziţiilor teo-antropologice scolastico-nihiliste ale autorului.”

Dan Cristian Comănescu

„Volumul de faţă conţine una dintre cele mai importante lucrări ale lui Hans-Hermann Hoppe – Teoria socialismului şi a capitalismului – o analiză comparativă a sistemelor sociale nu doar din punct de vedere economic, ci şi filosofic, etic şi sociologic.”

Ionela Bălţătescu

„O carte extrem de reuşită din multe puncte de vedere. În afara faptului că sintetizează foarte bine şi explică într-o manieră facilă perspectiva economică austriacă, Hoppe reuşeşte să îmbine plăcut teoria mai mult sau mai puţin aridă cu exemple empirice bine alese şi uşor de înţeles. Totuşi, probabil cele mai atractive aspecte al cărţii sunt clasificarea ingenioasă a diverselor tipuri de socialism şi critica sitemelor de guvernare social democrate şi conservatoare.”

Alexandru Pătruţi


© Institutul Ludwig von Mises - România

Comentarii

  1. … Interesant ce scrie dl. Comanescu. Daca, dupa dansul, Omul “cazut din har” ajunge sa citeasca “Manifestul …” lui Rothbard … atunci … nu inteleg ce intelege dansul prin “cadere din har”.

    In sfarit, revenind la carte, uitandu-ma la Continut … nu vad o tratare expresa a Conservatorismului (ideologic). Conservatorii sunt asezati cam la centru, intre stanga si dreapta politica d.p.v. ideologic european, penduland mai mult spre dreapta. La noi de pilda, PC-ul contemporan se auto-defineste ca fiind de centru, penduland dupa … cum vrea, dupa interese contextuale. Dar, raman “centrali”.

    Filip · 8 februarie 2014, 15:10 · #

  2. Cred ca o abordare mai echilibrata, mai de “centru”, eventual sub umbrela aceasta permisiva a Conservatorismului – de centru, cu posibilitate de inclinare robusta si sustenabila si spre stanga si spre dreapta, functie de conditii externe, varii constrangeri interne, etc. – ar fi mai indicata pentru o cercetare si critica a celor doua curente – socialism/social-democratie si capitalism/cu specificul sau preponderent liberal. Asadar, un indemn la echilibru.

    Filip · 15 februarie 2014, 20:34 · #

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)