Si dăi, si calculează…

Problema țărilor falimentare, inclusiv a României, nu este lipsa de soluții de reformă, în ciuda conașilor care pierd nopțile cu simulari macroeconomice, ci lipsa de voință de sacrificiu a purcelușilor naționali și internaționali înghesuiți la troacele publice.

Steve Hanke despre Big Bangul care i-ar prinde bine Greciei:

Needless to say, neither Greece nor its international partners are contemplating a voluntary debt restructuring, let alone a supply-side Big Bang, which makes it more likely that Greece will remain stuck in a trap. But don’t let anyone tell you there’s nothing Greece could do. It’s not too late to change course. What’s more, other countries in Europe that are facing down a possible debt crisis could likewise try a similar approach—reschedule debt, cut taxes on labor to improve competitiveness and spur job creation, while raising some consumption taxes to keep the revenue coming in. There is a way out of the Greek trap.

Bogdan Glăvan despre Ce poate face statul cu 20% din PIB?:

Presupunând că toate celelalte impozite sunt eliminate: impozitul pe venit, impozitul pe profit, accizele și, cel mai important, cotizațiile sociale. Presupunând că după toate aceste eliminări, economia ar produce la fel de mult pe cât produce astăzi iar guvernul ar colecta tot 10% din PIB TVA. Ar fi o zecime din PIB-ul actual de redistribuit. Aceasta înseamnă 12 miliarde de euro.

Eu consider că s-ar putea institui o taxă fixă universală pentru o serie drastic redusă de cheltuieli ale statului. Dar, ca să citez din înțelepciunea străzii, „vorbim absurdități”.

Abia aceste planuri sunt adevărate utopii, adică scheme imposibil de realizat chiar și în cele mai favorabile condiții. De ce este așa? În primul rând pentru că natura statului este contra reformării din interior. În al doilea rând pentru că, fie și în cazul în care este redus prin forțe exterioare lui, statul tinde să crească din nou.

Avatar photo
Scris de
Tudor Gherasim Smirna
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?