Modelul crizei din anii '30

Tudor Smirna · 21 iunie 2010

Puţini sunt cei care nu au observat asemănările dintre criza din 1929 şi perioada ce i-a urmat și ceea ce se întâmplă recent.

Istoria de repetă, avem un „pattern” sumbru: nebunie monetară de stat, criză financiară, depresiune economică, şi mai multă nebunie de stat garnisită cu inflaţie de bani şi de reglementări, apoi, evident, un nou puseu de criză şi o depresiune în depresiune; în final, un nou răspuns tragic al statului: războiul ca soluţie pentru ieşirea din cea mai adâncă depresiune, prin mega-stimulare a cererii agregate.

Erorile intelectuale ale Keynesismului, interesele speciale ale complexului militar-industrial consumator de taxe, „războiul sănătatea statului”, există destule motive pentru o nouă conflagraţie.

Robert Higgs a arătat că Al doilea Război Mondial nu a fost soluţia crizei, ci doar o iluzie facilitată de statisticile prost concepute ale conturilor naţionale. Adevărata ieşire din depresiune spre prosperitate în Statele Unite a fost cauzată de restrângerea sectorului public şi a reglementărilor ce a urmat imediat după terminarea războiului.

Singura speranţă de a întrerupe această secvenţă repetitivă este distrugerea legitimităţii statului şi războiului. Libertatea internetului este esenţială.

Se pare că Wikileaks pregăteşte dezvăluirea unui nou material video, de data aceasta despre atrocităţile din Afganistan şi a unei serii de comunicaţii diplomatice secrete care s-ar putea constitui într-un adevărat „Wargate”.

Pentagonul îl caută Mordor-style pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, în timp ce expertul militar în IT, Bradley Manning, sursa suspectată a scăpării informaţiilor secrete, se află în Kuwait, în arest fără formalităţi juridice. Iar regimul Obame face paşi din ce în ce mai hotărâţi pentru preluarea controlului asupra internetului.

·

Comentarii

  1. Incercarile de control asupra Internetului sunt doar incecari disperate ale reprezentantilor unui sistem invechit, care incearca sa se agate de putere cu orice pret. Acestia simt cum le fuge pamantul de sub picioare de fiecare data cand planurile si actiunile murdare le sunt date in vileag pe youtube, tweeter sau wikileaks. Fara tweeter, youtube si telefoane echipate cu camera nimeni nu ar fi aflat de represiunea revoltelor din Iran de anul trecut, nimeni nu ar fi vazut pilotii de elicopter executand cu sange rece un grup de civili neinarmati…

    In contextul tehnologi si social actual, controlul asupra distribuirii informatiei a devenit aproape imposibil, singura forma eficace fiind interzicerea completa a accesului la Internet. O astfel de masura ar genera nemultumiri generalizate, pentru ca numeroase activitati productive au ajuns sa depinda de functionarea internetului. Cine si-ar mai imagina astazi o functionarea unei companii serioase fara serviciu de e-mail, site, platforme electronice pentru transferul documentelor etc?

    Ironia finala este ca Internetul a fost creat initial chiar de catre US Army, ca serviciu securizat de comunicatii, sub numele de ArpaNET fiind dezvoltat ulterior de catre cercetatorii de la CERN in forma actuala :)

    Alex Nicolin · 21 iunie 2010, 18:52 · #

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)