Revista 22: Separarea statului de învăţământ

Tudor Smirna · 16 aprilie 2010

Ionuţ Sterpan a scris un articol interesant despre alternativele pentru reforma învăţământului. Concluzia lui este că

sectorul de învăţământ trebuie complet privatizat. Un drum controlabil până acolo este extinderea sistemului creditelor fiscale…Treptat va trebui să dispară şi ideea că profesorii trebuie să fie funcţionari la stat, şi împreună cu ea şi ideea de inspectori funcţionari la stat. În cele din urmă însăşi ideea de minister al educaţiei aşa cum o înţelegem astăzi, va trebui să dispară… Cadrul specific de funcţionare a sectorului de învăţământ trebuie redefinit permanent de o piaţă liberă de evaluare, nu alcătuit din reglementări de natură să restrângă libertatea activităţilor specifice sectorului. Rolul legii trebuie să fie numai de a pedepsi pe cei care îngrădesc intrarea, ieşirea şi inovaţia în piaţă.

De remarcat critica adusă sistemului de „bonuri de educaţie”, ca mecanism de eficientizare a unui aranjament inerent defectuos. Pe termen lung nu promite îmbunătăţirea fundamentală a educaţiei. Singurul lucru pozitiv pe care Ionuţ Sterpan îl găseşte de spus despre această alternativă este că poate reprezenta un pas spre situaţia ideală.

Dar poate că trebuia accentuat mai mult faptul că această amestecare a libertăţii de alegere, consonantă cu ordinea proprietăţii private, cu maniera etatică de producţie a educaţiei o legitimează pe cea din urmă. Este evident că mai târziu toate eşecurile unei asemenea struţocămile vor fi puse pe seama părţii bune, a libertăţii. Exact aşa cum criza este invocată de socialiştii de pretutindeni pentru a susţine că liberalismul şi capitalismul nu funcţionează , socialiştii educaţionali vor acuza voucherizarea ca singura măsură vinovată de toate neajunsurile învăţământului.

Cât despre gradualismul reformei în general şi capacitatea statului de a se suprima puţin câte puţin, nu se poate spune decât: vise plăcute! Să fim serioşi, ne trebuie un buton…

·

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)