Seminarul privat Mises (1994 – prezent)

Seminarul privat Mises (1994 – prezent)

Seminarul se adresează celor interesați de ordinea proprietății private, de domnia legii restituției și a dreptului victimelor la iertarea datornicilor, de 70 de ori câte 7. Și/sau, evident, de tot ce presupune un asemenea cadru politic (e.g. sănătatea economică, instituții compatibile cu poruncile evanghelice, eliberarea de fascinația pentru sclavagismele care maimuțăresc virtutea, libera exprimare a tuturor prin cuvânt și faptă – expresiile concrete ale persoanei – dialog generalizat nonconflictual, unanimitatea non-agresorilor cu privire la întrebuințarea resurselor limitate – adevăratul comunism voluntar – posibilitatea persuasiunii și a acordurilor bilaterale nesilite, posibilitatea spiritualității și, cu ajutorul lui Dumnezeu, a comuniunii duhovnicești ieșite din libertate).

Participarea se face pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile și presupune parcurgerea în prealabil a bibliografiei preliminare obligatorii și apoi a cca. 25 pagini în engleză la fiecare două săptămâni. Participanții vor respecta regulile de discuție stabilite de moderator și de conducătorul seminarului iar încetarea participării la seminar survine o dată cu retragerea invitației.

Comentariile unor participanți:

Îmi este greu să evaluez imensul beneficiu intelectual pe care l-am primit de la cele câteva discuții la care am luat parte într-un an academic. Seminarul m-a ajutat nu numai să îmi rafinez și să îmi schimb radical punctul de vedere asupra unor probleme economice specifice, ci și să fac legături sistematice între aceste noi perspective și domenii, precum științele economice în general, filozofia politică, dreptul, și – nu așa indirect cum ar putea părea – etica. Pot, de asemenea, detecta principalele surse ale acestui salt calitativ: una constă în abordarea “austriacă”/liberală a problemelor – în același timp metodică și atentă la cele mai mici detalii, folosind cu curaj un stil filozofic și critic ce contrastează cu scientismul care este, astăzi, la modă -; altă sursă este seminarul ca instituție, ceea ce i-a asigurat “impactul austriac.” Atmosfera este agreabilă, fără a fi superficială, deoarece participanții au interese clare și motivație puternică. Cristian Comănescu, pe de altă parte, coordonează dezbaterile cu mult tact și discreție. Indiferent de domeniul de interes, cei care sunt realmente interesați de fenomenele sociale se pot aștepta să dobândească de la seminar atât o unealtă științifică incisivă și versatilă, cât și momente memorabile.

Ștefan Lucian Cojocaru, Asistent universitar, Facultatea de jurnalism și studiul comunicării, Universitatea Hyperion, București; Student, Filozofie, Universitatea București.

***

Am participat la acest grup de discuții începând cu toamna anului 2000. Am observat că subiectele erau dezbătute într-o manieră foarte tehnică dar, cu toate că nu sunt foarte familiarizat cu științele economice, am reușit să înțeleg problemele, datorită amabilității entuziaste cu care mi-a răspuns la întrebări moderatorul grupului. De asemenea, este remarcabil că, deși participanții proveneau din sfere diferite de cercetare (precum economie, filozofie, științe politice), Cristi Comănescu a reușit să construiască un fundal comun, astfel încât discuțiile să se concentreze pe un subiect specific și, de obicei, să se finalizeze cu niște concluzii clare.

Bogdan Răbâncă, Student, Filozofie, Universitatea București.

***

L-am cunoscut pe Cristian Comănescu urmând cursul său de economie de la Facultatea de Filozofie a Universității București și, în această calitate, am fost invitată să particip la seminarul privat de economie austriacă pe care îl conducea. Cu toate că absolvisem deja o facultate cu profil economic când am început să particip la seminar, nu aș ezita să-l caracterizez drept introducerea mea în gândirea economică. Cei trei ani de discuții săptămânale de până acum au fost cei mai fructuoși din formarea mea ca economist. Discuția aprofundată pe care am avut-o pe marginea Acțiunii Umane a lui Ludwig von Mises ne-a oferit o perspectivă integrată asupra economiei, care constituie fundamentul întregii noastră activități de cercetare în acest domeniu. Seminarul nu este doar un forum pentru dezbateri academice, ci un adevărat program de studiu. Standardul ridicat impus de prezentări și de discuțiile ce le urmează au acționat ca stimulente pentru dezvoltarea noastră continuă. Sfaturile neprețuite pe care le-am primit și schimbul profitabil de opinii pe care le facilitează un asemenea cadru, au fost cheia progresului nostru vizibil. Nu în ultimul rând, aș menționa informarea cu privire la cele mai noi evenimente și puncte de vedere austriece. Participarea la un forum atât de ales – ce duce mai departe tradiția misesiană a discuției raționale, a investigației riguroase și fără compromisuri – nu poate fi decât un privilegiu.

Florentina Popescu, Cercetător, Institutul de Economie Națională (Academia Română); Doctorand în Istoria gândirii economice, Academia de Studii Economice; Studentă, Facultatea de Filozofie, Universitatea București

***

Am participat la seminarul privat Ludwig von Mises încă de la început. Pentru mine, a fost evenimentul intelectual cel mai remarcabil din București după 1989. Mises a spus la un moment dat că ideea de libertate nu a trecut, înspre est, dincolo de zidurile Vienei. Din fericire, lucrurile nu mai stau așa (și nu numai în România). Cercetători independenți tineri, precum Cristian Comănescu, au schimbat situația. Seminarul privat Ludwig von Mises a atins un nivel academic în dezbaterile sale și a cultivat o pasiune nealterată pentru ideea de libertate.

Radu Solcan, Profesor universitar, Catedra de Filozofie, Universitatea București; http://www.fil.unibuc.ro/~solcan

***

Seminarul privat Ludwig von Mises, condus de Profesorul Dan Cristian Comănescu, se ridică la rangul de Comănescu-Kreis, nu atât datorită asemănării formale cu faimosul Mises-Kreis (întâlniri bisăptămânale, participanți din mediul universitar, caracter informal), cât pentru calitatea teoriei sociale discutate. Este porția mea periodică de aer proaspăt. Doresc ca spiritul acestui seminar să răzbată cât mai departe.

Tudor Smirna, Economist.

***

Acest seminar a fost o instituție unică în peisajul intelectual românesc. A promovat lectura și analiza unor texte clasice precum Acțiunea Umană a lui Ludwig von Mises, gândire și idei proaspete, dezbateri deschise și neconvenționale și, mai presus de orice, o libertate de spirit ce ignoră toate tabuurile. Este o experiență necesară pentru toți cei intoxicați cu mantrele economice ale mainstream-ului.

Dan Dionisie, Economist

***

Am participat la seminarul Ludwig von Mises coordonat de Cristian Comănescu, din cel ce-al doilea an, ca studentă la Academia de Studii Economice. S-a dovedit a fi oportunitatea de a învăța să raționez economic corect pe care nu aș fi putut să o am nicăieri altundeva în România. Calitatea participanților și subiectele interesante abordate dintr-o perspectivă interdisciplinară, au asigurat un nivel înalt de dezbatere intelectuală care a creat cadrul unei formări intelectuale în tradiția libertății. Este, cu adevărat, o experiență ce îți schimbă viața.

Diana Costea, Asistent universitar, Facultatea de Științe Politice, Universitatea București; Doctorand la Academia de Studii Economice, București.

***

Iau parte la seminar de acum doi ani. Aveam deja cunoștințe de economie austriacă, dar îmi lipsea un “mediu austriac propice.” La acest seminar am întâlnit o mulțime de persoane dedicate studiului economiei și filozofiei dintr-o perspectivă diferită față de cea mainstream. Ne plăcea ce făceam și am atras cu succes membrii noi în fiecare an. Consider, cu mândrie, că am reușit să ținem vie și să perpetuăm tradiția austriacă, aici în România.

Cosmin Rogojanu, Asistent universitar și doctorand, Catedra de Economie, Academia de Studii Economice, București, România.

***

Pot spune că seminarul Mises m-a ajutat realmente să-mi evaluez planurile și problemele în economie – în special în economia austriacă – și în filozofia politică. Mi-ar plăcea să iau parte în continuare la acest seminar și cred că mă poate ajuta cu adevărat în eforturile mele de a studia economie și filozofie.

Ionela Mînzu, Doctorand în Filozofie politică, Facultatea de Filozofie, Universitatea București.

***

Particip la seminar de doi ani, iar timpul pe care l-am petrecut cu colegii mei dezbătând economia austriacă vs. cea mainstream și încercând să înțeleg mai bine scrierile lui Mises, Rothbard etc., a reprezentat cea mai interesantă experiență academică pe care am avut-o. Acum, ca tânăr profesor, încă am plăcerea de a participa și discuta teoria și practica Școlii austriece.

Bogdan Glăvan, Asistent universitar și doctorand, Universitatea Româno-Americană;

***

Seminarul de economie austriacă al lui Cristi Comănescu a fost o experiență intelectuală de un an care mi-a reorientat complet programul de cercetare către idei ale pieței libere. Am descoperit un mediu de dezbatere al unor idei ce au structurat gândirea lui Mises, Rothbard și alți gânditori liberali, idei ce au devenit din ce în ce mai active în Vest începând cu anii ’70 și ’80. Seminarul reprezintă o șansă pentru studenții români, și nu numai, de a se familiariza cu marii gânditori austrieci și de a afla alternative sănătoase la analiza economică mainstream.

Carmen Pavel, Ph.D. Candidate, Brown University, Providence, RI, USA

***

Seminarul a fost pentru mine atât interesant, cât și folositor din punct de vedere profesional. Studiul teoriilor pieței libere, promovat de Școala austriacă de economie, mi-a oferit posibilitatea formării unei gândiri economice sănătoase, esențială pentru meseria mea de analist financiar. Cred că rezultatele seminarului sunt spectaculoase, ținând cont de progresele participanților. La început, scopul principal al seminarului era inițierea în teoria econmică austriacă. Au fost abordate, totuși, și subiecte mai sofisticate. Schimbarea permanentă de la idei mai simple la unele mai complexe a incitat și motivat participanții să-și îmbunătățească activitatea.

Mihai Macovei, Asistent de program, Trezoreria S.U.A.

***

Dl. Comănescu nu este numai un gânditor desăvârșit, ci și un intelectual în posesia foarte rarei și valoroasei abilități de a organiza o mișcare intelectuală la ce mai înalt nivel. Seminarul pe care îl conduce în București stă drept dovadă. Poate că soarta Școlii austriece de economie ar fi fost alta dacă Mises ar fi reușit să îi învețe pe studenții săi de la cercul vienez (Mises Kreis) fundamentul teoriei noastre: praxeologia. Nu cunosc alt cerc în Europa, unde metoda praxeologică de abordare a fenomenelor economice să fie ținută la mai mare stimă. El ne-a făcut să-l înțelegem pe Mises, Rothbard, Hoppe, Huelsmann, Salerno, Huerta de Soto, etc. El este cel care ne-a învățat ce rol primordial joacă etica în judecarea fenomenelor sociale. Din punctul meu de vedere, el este omul care m-a făcut să înțeleg că, atunci când vorbim de piață, justețea primează în fața eficienței. Ultima este doar rezultatul celei dintâi. Și aproape tot ce știu în domeniul filozofiei politice (natura Statului) se datorează competenței sale nedepășite.

Marius Spiridon, Asistent universitar și doctorand, Academia de Studii Economice, București.

***

Oricât aș încerca, nu cred că pot sublinia importanța pe care seminarul Mises din București a avut-o atât pentru viața mea personală cât și pentru generația mea. Condus de Dan Cristian Comănescu, seminarul a fost un ghid al gândirii economice și politice clare și, în general, al onestității intelectuale. Sper ca principiile și onestitatea de acolo vor rămâne cu mine pentru toată viața. Mă consider extrem de norocos pentru privilegiul de a fi implicat în seminarul Mises.

Octavian Vasilescu, Graduate Research Assistant, Clemson University, College Of Business and Public Affairs.

Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?