Monopolul: prăpastia dintre Poliţie şi serviciile poliţieneşti de calitate

Tudor Smirna · 01 august 2018

Scandalul recent legat de plăcuţele injurioase ale maşinii din Suedia şi declaraţia brutală a purtătorului de cuvânt al Brigăzii Rutiere sunt o nouă oportunitate pentru a aduce în discuţie principala sursă a frustrării populare legate de serviciile – nu doar deficitare, ci chiar nocive câteodată, cu calitate de rele economice – oferite de Poliţia Română.

Această principală sursă nu este calitatea oamenilor din Poliţie, adeseori ireproşabilă, ci modul în care este organizată. Această sursă este monopolul. În absenţa lui, când serviciile unei organizaţii de tip Poliţie ne dezamăgesc crunt, în afara unor recenzii negative care să contribuie la precizarea cât mai fină a reputaţiei acelei organizaţii, nu ne ducem la popă sau la rude, decât poate dacă popa sau rudele oferă şi ele, competitiv, pe piaţă, tipul de servicii de protecţie pe care oricine ar fi liber să le ofere. Aşa cum ne mutăm cererea de la o firmă de curierat la alta, sau de la un provider de internet la altul, sau cum ne luăm copiii de la o grădiniţă la alta, sau cum renunţăm la un asigurător în favoarea altuia, ar trebui să fim liberi să contractăm spectrul complet de servicii de securitate în regim competitiv.

Scoaterea unei categorii atât de importante de servicii de sub regimul monopolist în care sunt oferite este o temă veche. Ceea ce avem acum nu este nici pe departe o situaţie cu adevărat competitivă între Poliţie şi alte firme de securitate.

Gustave de Molinari, economistul francez adept al pieţei libere din secolul al XIX-lea, a fost cel dintâi care şi-a imaginat şi a recomandat o piaţă liberă în domeniul protecţiei poliţieneşti. Molinari anticipa că, în cele din urmă, vor exista mai multe agenţii de poliţie private, coexistând laolaltă […]

Fără alte cuvinte, vă recomand capitolul dedicat de Rothbard poliţiei, dreptului şi tribunalelor, în Manifestul liberal:

În apărarea libertăţii naturale

·

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)