Este Bitcoin o bulă speculativă?

Tudor Smirna · 09 februarie 2018

Trei zile au trecut de la cel mai mai recent minim al prețului bitcoin, căzut până sub 6.000 $/BTC, cu mai mult de 60% de la cotația record din decembrie 2017, de peste 19.500 $/BTC. Multe oficialități susțin că este o schemă Ponzi, ca de altfel toate cryptomonedele. Dacă e adevărat că multe altcoins sunt fraude transparente în care oamenii investesc dintr-o naivitate uimitoare, bitcoin cu siguranță nu este o schemă Ponzi, pentru că nu promite câștiguri garantate.

Este, însă, Bitcoin o bulă speculativă? Cei care afirmă acest lucru doar pe baza dinamicii fabuloase a prețului său și a volatilității ieșite din comun nu prea au un argument solid. Realitatea fundamentală ar putea justifica această dinamică. Nimeni nu a fost martor al procesului de adopție accelerată a unui bun, folosit inițial ca mijloc de plată, dar propulsat de cererea masivă la nivel global pe traiectorie de monedă, adică de mijloc de plată universal acceptat pentru intermedierea schimburilor. Bitcoin s-ar putea foarte bine afla într-un astfel de proces. Dacă acest lucru se adeverește, atunci cei care anticipează prețuri de 1.000.000 $/BTC și mai mari s-ar putea să își vadă anticipările realizate, pentru că rata de adopție a Bitcoin la nivel mondial este în prezent de doar 0,5%.

Această tendință este însă cu siguranță însoțită de un alt factor care stimulează cererea pentru bitcoin: inflația în monede fiat. Disponibilitatea creditului ieftin face ca multe clase de active să fie supraapreciate și nu este de mirare că zona cryptomonedelor nu a fost ferită de această cerere artificială. Mai mult, se pare că o cauză importantă a prăbușirii recente a cotației Bitcoin este legată de înăsprirea condițiilor de creditare din SUA.

Conform Bloomberg, 20% din deținătorii de crytpomonede le-au cumpărat cu credit. Evoluțiile recente de pe piața titlurilor de stat sugerează un fenomen care însoțește de regulă transformarea avântului economic artificial în prăbușire: rata scontului a crescut până la niveluri „de criză”. Același fenomen este înregistrat și pe piața creditelor ipotecare.

Este greu de spus când și dacă vine criza, dar un analist experimentat, Jim Rogers, avertizează că nivelul general de îndatorare este atât de mare încât se așteaptă să vadă cea mai mare corecție și depresiune pe care le-a trăit în viața sa.

Revenind la Bitcoin, nimeni nu ar vrea să fie acum în pielea celor care au cumpărat la finele anului trecut.

·

Comentarii

 1. Buna ziua,

  Ce e si cu Economia ?
  Anul trecut toti Inteleptii de Academicieni in specializare Economica, sfatuiau si Investim in PseudoCryptoMonede…cum ca…ei traiesc din Speculatii…
  Acum…tacere totala sau…Argumente fara Acoperire !

  Grigore Viorel · 10 februarie 2018, 19:34 · #

 2. Si cine a vandut ?!?

  Un raspuns:

  Cei care Manipuleaza cum vor Piata !
  si
  Cei care detin Informatia !

  Grigore Viorel · 10 februarie 2018, 20:00 · #

 3. Greşit. Bitcoin este un transfer de avuţie de la cei care au intrat primii în joc, la ultimii veniţi. Nu cererea a dus la preţul aşa crescut, e aproape complet manipulată creşterea preţului. Mtgox a picat pentru că boţii care maniupulau preţul, tranzacţionau BTC pe care nu îi aveau. Tether, mai nou, este responsabil de aproape jumătate din creşterea de preţ. Tether / USDT/ EURT au folosit pentru a manipula preţurile Bitcoin. Fără această înşelătorie, preţul Bitcoin s-ar prăbuşi cu 80%. 2 miliarde de dolari s-au creat prin USDT, jumătate din aceștia în decembrie. Acum cateva zile au printat alţi bani, 87 milionae de EURT. Câteva surse:

  1) etherscan.io/token/0…
  2) www.investopedia.com…
  3) hackernoon.com/meet
  4) medium.com/
  5) gizmodo.com/is

  avram · 10 februarie 2018, 20:26 · #

 4. Buna ziua,
  Nu ştiu cine dă sfaturi de investiţie (cu siguranţă nimeni de la mises.ro) şi de regulă oficialităţile au fost sceptice cu privire la cryptomonede.
  O piaţă liberă nu poate fi manipulată. Cei care cumpără pe datorie nu manipulează piaţa, ci îşi riscă propria solvabilitate.
  Creatorii de inflaţie fiat ar putea încerca să cumpere crypto, dar nu mi-e foarte clar cum ar ptuea reuşi să discrediteze cryptomonedele astfel. Mai simplu e să facă ce fac acum, adică să împiedice schimbul liber de fiat contra crypto.

  Tudor · 10 februarie 2018, 20:29 · #

 5. avram,
  Multumesc pentru linkuri.
  Transferuri de avuţie au loc pe piaţă prin aproape orice proces. Esenţialul este să aibă loc înspre cei care creează lucruri dorite de consumatori. Şi cei care extrag aur se bucură de un transfer de avuţie.
  MtGox: se pare că operau pe principiul rezervei fracţionare. Dar dacă creezi iluzia unei oferte mai mari decât în realitate nu creşti preţul bunului respectiv, în nici un caz.
  Preţul bictoin este în USD, EUR etc. şi în USDT, EURT etc. Nu prea îmi vine să cred că nu ar apărea pe exchange-uri o cotaţie diferită în USD vs USDT, de exemplu. Dar, recunosc că nu am dat suficientă atenţie acestor discuţii şi am să mă uit mai atent.
  În orice caz, cred că e greu de spus cât din creşterea preţului este bazat pe cerere autentică şi cât pe artificială. În postare exact asta am vrut să spun: că şi preţul crypto este afectat de expansiunea creditului. Dar nu aş numi asta o piaţă manipulată.

  Tudor · 10 februarie 2018, 20:43 · #

 6. Folosesc cryptomonedele inca din 2013…
  Ma uit la comentarii… sunt cel putin haioase!

  Ce-i drept, Bitcoin-ul mi-a adus multe satisfactii financiare!!

  Ltcrstrbrt (BCT forum)

  Adam W · 15 ianuarie 2019, 03:38 · #

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)