Bani, Bănci, Bitcoin

Ce este bitcoin, de unde a venit și unde se duce? Este o manifestare a pieței libere și o binecuvântare a progresului, o minunăție devenită posibilă datorită celeilalte minunății care este internetul, sau o bulă, o fraudă, un produs al suprastructurii capitaliste exploatatoare, ba chiar o conspirație a elitelor pentru a intensifica servitutea și polarizarea la nivel global?

Multă lume se întreabă despre fenomenul bitcoin sau este pur și simplu dispusă să achiziționeze unități de bitcoin (subunități mai degrabă, dat fiind cursul actual de aproximativ 5500 de dolari) fără altă curiozitate decât potențialul de câștiguri viitoare, acționând ca în maniile imobiliare sau bursiere care au făcut istorie și s-au sfârșit în colaps. Într-adevăr, investitori reputați avertizează că bitcoin este într-o bulă – în plin avânt artificial. La cum arată traiectoria valorii sale în dolari, poate fi oare vorba de altceva decât de o bulă?

Pentru a dobândi o bună înțelegere a fenomenului, dincolo de explicațiile tehnice, este nevoie de o incursiune în teoria și istoria banilor și ale activității bancare. Această incursiune va oferi o perspectivă din care se poate explica de ce și cum a apărut această monedă, odată cu tehnica prin care este creată.

Pentru început, vom explica banii, care sunt definiți simplu ca acel mijloc de schimb care este folosit generalizat, adică de toată sau aproape toată lumea. Dacă privim la felul în care au apărut, vedem un proces selectiv: de la scoici, pietre, perle, tutun, sare, zahăr, oi, vaci, piei, cârlige și cuie rolul de bani a migrat în istorie și în toată lumea spre cupru, argint sau aur. Apoi, banii au început să fie produși din hârtie și pe calculator. Vom discuta în seria noastră de întâlniri dacă putem vorbi de un proces evolutiv și până la ce punct. De asemenea, vom analiza măsura în care se poate vorbi de un proces involutiv în privința monedei.

Banii sunt adesea confundați cu substitutele monetare. Aceste confuzii pot și trebuie lămurite pentru a înțelege bitcoin – moneda și tehnologia. Explicațiile vor necesita în acel moment definirea și descrierea băncilor și sistemelor bancare. Vom vedea că apariția monedei bitcoin este, dacă nu cauzată de activitatea bancară așa cum o știm azi, cel puțin favorizată. Vorbim despre structura sectorului bancar, despre activitatea cu rezerve fracționare și despre băncile centrale. Poate bitcoin înlocui monedele actuale? Poate tehnologia blockchain să înlocuiască băncile actuale? Are vreun atu? Dar riscuri? Ce fac și ce ar putea face autoritățile în această privință?

Acestea și altele vor fi discutate în cursul Academiei Private despre Bani, Bănci, Bitcoin.

https://academiaprivata.ro/magazin/bani-banci-bitcoin/

Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?