Bani, Bănci, Bitcoin

Institutul Mises

Ce este bitcoin, de unde a venit şi unde se duce? Este o manifestare a pieţei libere şi o binecuvântare a progresului, o minunăţie devenită posibilă datorită celeilalte minunăţii care este internetul, sau o bulă, o fraudă, un produs al suprastructurii capitaliste exploatatoare, ba chiar o conspiraţie a elitelor pentru a intensifica servitutea şi polarizarea la nivel global?

Multă lume se întreabă despre fenomenul bitcoin sau este pur şi simplu dispusă să achiziţioneze unităţi de bitcoin (subunităţi mai degrabă, dat fiind cursul actual de aproximativ 5500 de dolari) fără altă curiozitate decât potenţialul de câştiguri viitoare, acţionând ca în maniile imobiliare sau bursiere care au făcut istorie şi s-au sfârşit în colaps. Într-adevăr, investitori reputaţi avertizează că bitcoin este într-o bulă – în plin avânt artificial. La cum arată traiectoria valorii sale în dolari, poate fi oare vorba de altceva decât de o bulă?

Pentru a dobândi o bună înţelegere a fenomenului, dincolo de explicaţiile tehnice, este nevoie de o incursiune în teoria şi istoria banilor şi ale activităţii bancare. Această incursiune va oferi o perspectivă din care se poate explica de ce şi cum a apărut această monedă, odată cu tehnica prin care este creată.

Pentru început, vom explica banii, care sunt definiţi simplu ca acel mijloc de schimb care este folosit generalizat, adică de toată sau aproape toată lumea. Dacă privim la felul în care au apărut, vedem un proces selectiv: de la scoici, pietre, perle, tutun, sare, zahăr, oi, vaci, piei, cârlige şi cuie rolul de bani a migrat în istorie şi în toată lumea spre cupru, argint sau aur. Apoi, banii au început să fie produşi din hârtie şi pe calculator. Vom discuta în seria noastră de întâlniri dacă putem vorbi de un proces evolutiv şi până la ce punct. De asemenea, vom analiza măsura în care se poate vorbi de un proces involutiv în privinţa monedei.

Banii sunt adesea confundaţi cu substitutele monetare. Aceste confuzii pot şi trebuie lămurite pentru a înţelege bitcoin – moneda şi tehnologia. Explicaţiile vor necesita în acel moment definirea şi descrierea băncilor şi sistemelor bancare. Vom vedea că apariţia monedei bitcoin este, dacă nu cauzată de activitatea bancară aşa cum o ştim azi, cel puţin favorizată. Vorbim despre structura sectorului bancar, despre activitatea cu rezerve fracţionare şi despre băncile centrale. Poate bitcoin înlocui monedele actuale? Poate tehnologia blockchain să înlocuiască băncile actuale? Are vreun atu? Dar riscuri? Ce fac şi ce ar putea face autorităţile în această privinţă?

Acestea şi altele vor fi discutate în cursul Academiei Private despre Bani, Bănci, Bitcoin.

https://academiaprivata.ro/magazin/bani-banci-bitcoin/

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)