Duce deflaţia la depresiune?

Tudor Smirna · 03 octombrie 2017

Economiştii buni ştiu ca nu există cauzalitate între deflaţie si depresiune. Uitaţi aici un studiu istoric, cât se poate de respectabil pentru mainstream, care zice că nu există o corelaţie între deflaţie şi depresiune:

Deflation and Depression: Is There and Empirical Link?

Ce înseamnă asta pentru noi în România, toamna 2017? Păi înseamnă că politica BNR de manipulare a masei monetare pentru atingerea dezideratului unei inflaţii constante de 2% este proastă şi cu potenţialul de a coace un ciclu economic la foc mic. Un ciclu care nu trebuie sa fie neapărat mic. O inflaţie nominală de 2% poate fi mult mai gravă în termeni reali, dacă productivitatea creşte în acelaşi timp, aşa cum a fost în preambulul Marii Depresiuni, în anii 20 ai secolului trecut.

Dar mai înseamnă şi că guvernarea „conservatoare” de la BNR este răul cel mai mic în comparaţie cu falanga inflaţionistă din PSD, care dă un asalt turbat asupra monedei, economiei, societăţii. Suntem în situaţia jalnică de a ne ascunde sub pulpana lui Isărescu, de frica lui Tudose & Co.

Situaţia ideală: o creştere cât mai mică sau deloc a masei monetare, care ar duce la stabilitate a preţurilor sau poate chiar la o deflaţie atât timp cât cantitatea de bunuri tranzacţionate în lei creşte – pentru că creşte productivitatea, de exemplu. Fiindcă gestionarul monopolist al leului, BNR, nu a fost şi nu este capabil de asemenea performanţă, soluţia mai realistă este concurenţa monetară liberă. Dacă visăm, măcar să visăm ce trebuie.

·

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)