Demonii. Analiza arhetipurilor revoluţionare

Academia Privată

(Comentariu pe marginea romanului lui Dostoievski şi a patru figuri revoluţionare: Buonarroti, Neceaev, Bolivar şi Bălcescu)

Cursul debutează cu o discuţie asupra romanului lui Dostoievski, „Demonii”, în calitate de text indispensabil pentru a înţelege originile şi dinamica fenomenului revoluţionar (nihilist) modern.

Comentariul va ţinti atât contextul istoric specific în care apare scrierea (Rusia secolului XIX), cât şi amplitudinea politică generală a romanului, cu o varietate remarcabilă de tipuri revoluţionare .

Pe baza acestui text, vom trece ulterior la evocarea unor personaje istorice relativ diverse din marea familie a revoluţiilor moderne. De la organizatorul „profesionist” Buonarroti, la nihilistul-demonic Neceaev, până la romanticii, dar nu mai puţin inocenţii, Bolivar şi Bălcescu, vom decela legăturile, ideologia, ocultismul şi proiectele politice utopice puse în mişcare de revoluţionarii secolului XIX, precum şi răsfrângerile acestor maladii în modernitatea noastră.

Desfăşurare

10 Octombrie – Demonii

17 Octombrie – Demonii

24 Ocombrie – Fillipo Buonarroti

31 Octombrie – Serghei Neceaev

7 Noiembrie – Simon Bolivar

14 Noiembrie – Nicolae Bălcescu

Numărul minim de participanţi – cinci, numărul maxim de participanţi – cincisprezece.

Cursul poate fi urmărit şi online pe youtube (cu link dedicat ce se transmite înainte de începerea cursului). Pe parcursul cursului puteţi să adresaţi întrebări lectorului prin intermediul chat-ului dedicat. Cursul este disponbil participanţilor pe youtube 2 săptămâni pentru revizionare.

Studenţii beneficiază de o reducere de 20% (preţ curs 280 RON) folosing cuponul de reducere ”Dostoievski”.

https://academiaprivata.ro/magazin/demonii-analiza-arhetipurilor-revolutionare/

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)