Program de mentorat pe „Acţiunea umană” a lui Ludwig von Mises

Institutul Mises

Din această toamnă, în cadrul Academiei Private, vom începe un program de mentorat construit în jurul cărţii Acţiunea umană, lucrarea fundamentală a lui Ludwig von Mises, cea despre care se spune că ar fi un fel de biblie economică a omului civilizat. Construit ca urmare a experienţelor recente de bun augur (vezi aici https://academiaprivata.ro/cateva-ganduri-despre-mentorat/) programul îi are în vedere pe cei care doresc să pună bazele educaţiei lor economice pe fundaţia temeinică a unui tratat deja clasic. De asemenea, e binevenit oricine vrea să citească Acţiunea umană în întregime (sau care a vrut mereu, dar nu a reuşit de unul singur). Cărţile mari se citesc greu de unul singur şi de aceea un grup (de regulă mic), poate face minuni.

Programul va consta în 30 de întâlniri săptămânale în care cartea va fi discutată în cerc restrâns (3-5 participanţi) capitol cu capitol, sub coordonarea lectorului.

De ce Acţiunea umană?

Manualele moderne de economie sunt problematice din cel puţin câteva puncte de vedere.

Mai întâi, sunt lucrări colective în care viziunile (de regulă destul de diferite ale) autorilor trebuie pilite până la un numitor comun, de regulă nesatisfăcător, impersonal şi fără viziune.

În prelungirea acestui lucru, sunt eclectice din punct de vedere teoretic, epistemologic şi al şcolilor de gândire, şi nu în sensul bun al cuvântului. Cititorul sau studentul are parte de un talmeş balmeş care încearcă să acomodeze fără sorţi de izbândă ideile economiştilor clasici, cu cele marxiste, apoi cu cele neoclasice, keynesiste, behavioriste, matematizante etc. Totul făcut astfel încât cursantul să nu poată spune la final cu ce anume a rămas, sau ce anume ştie. De asemenea, dacă e pregătit pentru ceva, e tocmai pentru acea atitudine relativistă conform căreia „în economie (în ştiinţele sociale în general) nu prea se ştie; pe de o parte… aşa, pe de alta … pe dincolo”.

Nu în ultimul rând, s-a mers către ideea de simplificare, care are limitele sale (simplitatea e o virtute, simplismul însă nu). Sau de asezonare jucăuşă cu tot felul de poveşti colaterale, idee care în sine nu e rea, dar care te poate face să câştigi divertismentul şi să pierzi economia. Rezultatul e abordarea „pentru to(n)ţi”, care iarăşi nu e rea decât dacă-şi propune să menţină nivelul. În plus, una din importantele victime colaterale ale simplificării este aşezarea materiei studiate în raport cu celelalte domenii ale cunoaşterii şi culturii universale. Fundamentele epistemologice, contextualizările cultural istorice, implicaţiile sau presupoziţiile etice, metafizice sau religioase sunt reduse rapid pentru a nu răni amorul propriu al unor învăţăcei care nu şi-ar dori să exagereze cu studiul.

Prin comparaţie, Acţiunea umană are toate virtuţile tratatului de autor: oferă o perspectivă unitară, integrată, arhitectonică asupra ansamblului ştiinţei economice în care legăturile dintre subdomenii, concepte şi compartimente sunt imediat, şi logic, vizibile. Înţelegi acţiunea umană faţă cu provocarea economisirii resurselor rare, apoi schimbul, banii, salariul, dobânda, profitul, sistemele economice şi crizele economice etc. făcând uz de aceleaşi noţiuni fundamentale. Istoria (căderea imperiului roman, marea criză din 1929-1933 sau căderea socialismului din jurul anului 1989) şi viaţa de zi cu zi (modificările legislative şi de fiscalitate, evoluţia preţurilor la case şi terenuri, aderarea la Euro, etc.) devin şi ele mai inteligibile. Dacă mai punem la socoteală şi faptul că primul titlu ales de Mises pentru tratat era Cooperarea socială (Social Cooperation), din start avem o perspectivă nebănuită asupra economiei ca ştiinţă, considerată de regulă orice altceva numai ştiinţa cooperării nu. Ştiinţa hedonismului, a egoismului, a concurenţei rapace, a darwinismului social, a motivului profitului urmărit cu obstinaţie etc. Orice, numai cooperare socială nu. La nivel de idei, învăţăminte şi raţionamente cartea are multe, multe surprize plăcute.

Ca un fel de bonus, Acţiunea umană este acordată la un nivel de discurs optim – nici prea complicat, nici simplificat. La prima ediţie americană a fost într-un anume sens un bestseller, lucru neverosimil pentru o cărămidă de cca 900 de pagini plină de consideraţii economice, epistemologice, filozofice, politice, morale, istorice sau chiar teologice si estetice.

Nu în ultimul rând trebuie spus că tratatul satisface exemplar exigenţele „cărţilor mari” (great books), acele opere la care te poţi oricând reîntoarce şi reciti, deoarece sunt parcă de fiecare dată altele, îmbogăţind cititorul sau studentul iar şi iar. Le spun adesea studenţilor mei (mai demult mai în glumă; mai nou tot mai serios) că citirea şi studierea unei cărţi precum Acţiunea umană face cât o facultate întreagă de economie. Literalmente. (Sau, cum se zice mai nou, pe bune!).

De ce mentorat?

Oricine ar trebui să citească măcar o dată în viaţă o carte ca Acţiunea umană. Cu siguranţă mulţi îşi propun, dar puţini ajung s-o şi facă. Şi asta din două tipuri de motive.

Mai întâi, în mod paradoxal sau ironic cum vreţi să-i spuneţi, cartea fiind mare, sperie. Mises fiind deja un clasic al literaturii economice, sperie şi el. Aşa încât, cel mai adesea, cititorul parcă n-are curajul să-l abordeze pur şi simplu să „stea de vorbă cu el, faţă către faţă, cititorul cu scriitorul” de-a lungul numeroaselor pagini. Simte mereu că e nevoie de pregătiri, preliminarii, comentarii, introduceri, tâlcuiri, explicări, aşteptări etc. Cam la fel cum se întâmplă şi cu operele mari ale literaturii universale – nu mai ajungi să citeşti Shakespeare de hăţişul pregătirilor. Sau, anticipând ce te aşteaptă, nu te mai apuci deloc de la bun început.

Apoi, mai puţin paradoxal de data asta, tot fiindcă-i carte mare, iese la iveală faptul că lectura este totuşi un meşteşug, şi că cine n-are alfabetul acestui meşteşug nu poate duce cartea la capăt. Nu e suficient – ca la un roman, o nuvelă sau o (auto)biografie care „ne ţine până la sfârşit” – sentimentul plăcut de la început. Nu-i combustibil suficient pentru un drum cu prea multe sute de pagini. Se cere metodă, program, plus câteva mici tertipuri practice, chiar dacă nu ceva foarte stufos şi ambiţios.

Acestea fiind spune, mentoratul pare a fi unealta potrivită, optimă chiar, pentru abordarea eficace a unui astfel de proiect (citirea/studierea Acţiunii umane; sau, altfel spus, învăţarea şi aprofundarea economiei cu Mises şi Acţiunea umană).

Câteva socoteli la final, aşa de aţâţare. Ediţia în engleză a cărţii (cea de aici https://mises.org/sites/default/files/Human%20Action_3.pdf) are 881 de pagini (e disponibilă şi în română în format html aici http://mises.ro/43/actiunea-umana). Să zicem 900, pentru uşurinţă. Dacă cineva citeşte zilnic 10 pagini, lucru care în funcţie de abilităţile cititorului poate lua de la cca 30 min. până la 2 ore, în 90 de zile cartea e gata. În trei luni! Dacă reducem porţia la 5 pagini pe zi (nici nu vreau să mă gândesc că există om serios pe lumea asta care n-ar putea duce 5 pagini pe zi… dacă nu altundeva, în tramvai, troleu, autobuz sau metrou), cartea e gata în 6 luni. Dacă musculatura corpului şi tonusul fizic merită în răstimpuri un abonament pe termen mai lung la vreo sală de sport, oare nu merită şi musculatura minţii şi sufletului antrenată puţin mai atent?

Recomandări bibliografice pregătitoare:
  1. Ludwig von Mises pe înţelesul tuturor, autor Murray N. Rothbard, disponibil aici http://mises.ro/244/ludwig-von-mises-pe-inelesul-tuturor; materialul este disponibil şi ca postfaţă în volumul Economia în 7 lecţii (autor Ludwig von Mises), disponibilă aici: http://mises.ro/files/mises7lectii.pdf şi achiziţionabilă aici: https://academiaprivata.ro/magazin/economia-7-lectii-ludwig-von-mises/
  2. Biblia economică a omului civilizat. Un comentariu la Acţiunea umană de Ludwig von Mises, https://academiaprivata.ro/magazin/biblia-economica-omului-civilizat/
  3. (mai avansat) Ludwig von Mises ca raţionalist social (autor Joseph T. Salerno), http://mises.ro/1118/ludwig-von-mises-ca-ra-ionalist-social
  4. (tot puţin mai avansat, şi doar în engleză) The Place of Mises’s Human Action in the Development of Modern Economic Thought, (autor Joseph T. Salerno) https://mises.org/system/tdf/qjae2_1_3.pdf?file=1&type=document

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)