Impozitul forfetar se întoarce

Tudor Smirna · 30 iunie 2016

Povestea impozitului forfetar este încă un coşmar livrat de sinistrul complex politico-birocratic românesc.

O idee in principiu bună, taxa fixă nominală pe persoană / firmă, indiferent de volumul activităţii sau de profitabilitate – pentru ca doar aşa asiguri o egalitate in faţa statului, fără a-i handicapa / tâlhări pe cei mai productivi, ingenioşi, perseverenţi (avem nevoie de antreprenori de succes, capitalul privat si investiţiile private sunt sursa prosperităţii pentru toata societatea, e bine sa fie stimulată creşterea profitului pentru ca profitul este bun etc.) – este luată şi ciuntită după cum dictează lăcomia statului.

În primul rând, este aplicată doar unor sectoare si coduri CAEN, făcându-se praf astfel ideea de universalitate care era justificarea unui impozit fix nominal.

Apoi, se aplică la metru pătrat, deci implicit nu mai e nimic forfetar, este încă un impozit progresiv.

Apoi, pentru activităţi desfăşurate sub coduri CAEN nevizate de impozitul forfetar se aplică in continuare impozitul normal pe profit (impozitul de 1,2, sau 3% pe veniturile microîntreprinderilor fiind exclus). Aici avem deja o primă consecinţă a abordării particulare / sectoriale. S-a gândit cineva ce coşmar va fi pentru declarare şi cât de greu va fi de controlat ce venituri sunt într-adevăr din care activităţi? Probabil că o reacţie imediată va fi separarea activităţilor în firme distincte. Registrul Comerţului va primi cu ocazia asta o injecţie de venituri de la antreprenorii hăituiţi. Firme noi, închideri de puncte de lucru şi, cel mai probabil închiderea multor firme mici, pentru că:

Impozitul forfetar este imens pentru majoritatea antreprenorilor care nu sunt liderii sectoarelor vizate. Nu ştiu ce idei au politicienii si birocraţii despre profiturile si veniturile din sector, dar din grila de calcul rezultă că văd piaţa neagră monstruoasă (ştim asta deja) şi o simt mult mai enormă decât e cazul.
Dacă legea este promulgată, multe mici negoţuri vor deveni submarginale.

În concluzie, impozitul forfetar va fi încă o expresie orwelliană pe care statul român şi-o poate pune în panoplia uneltelor creatoare de haos.

Ultima speranţă în privinţa forfetarului e la preşedintele Iohannis şi asta spune multe despre cat de sumbră e situaţia – nu uitaţi cine a trimis înapoi legea scăderii fiscalităţii vara trecută.

·

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)