Salerno despre Hayek, Wieser, Mises, Menger şi problema neutralităţii banilor

Vlad Topan · 03 martie 2016

Pentru cei dispuşi să încerce şi aerul mai rarefiat al problemelor economice dificile, recomand cu cea mai mare căldură un articol recent al profesorului Joseph T. Salerno, încărcat pe reţeaua academică de articole în lucru (working-papers) SSRN. Este disponibil aici:

The Development of the Neutral Money Concept: The Austrian School Further Dehomogenized

http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2738140

Despre Joseph Salerno se spune că vorbeşte cum ar vorbi Mises dacă ar trăi. Problema non-neutralităţii banilor este una dintre cele mai dificile ale ştiinţei economice, dar are implicaţii în toate dezbaterile contemporane, de la quantitative easing până la dobânda negativă (nu mai vorbim de viziunea asupra inflaţiei, necesitatea sau oportunitatea managementului monetar printr-o bancă centrală, redistribuţia de bunăstare via inflaţie, sau (im)posibilitatea unui sistem de liberă întreprindere bancară (free-banking) cu rezerve fracţionare).

În articol, profesorul Salerno urmăreşte una din sursele importante ale conceptului de neutralitate a banilor care, culmea, e de găsit în sfera Şcolii Austriece. Mai exact, Friedrich von Wieser. Apoi, via F.A. Hayek, conceptul este consacrat în literatura economică internaţională (până într-acolo încât mulţi îl creditează cu introducerea conceptului – atât ca analitic util, cât şi ca posibil standard de politică monetară). Salerno argumentează în articol că există o linie paralelă, pornind de la Menger, care culminează cu Mises, şi care respinge validitatea conceptului de neutralitate a banilor, atât analitic, cât şi pragmatic. Prin aceasta, îşi continuă – cu succes în opinia mea – procesul de dez-omogenizare a şcolii austriece început cu Mises and Hayek Dehomogenized (Review of Austrian Economics, 1993). Asta nu înseamnă că Hayek şi Wieser trebuie aruncaţi pe fereastră, ci doar că e nevoie de discernământ pentru a nu amalgama sau amesteca lucruri de ne-amestecat.

·

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)