Carte cadou de ziua Rothbard

Tudor Smirna · 02 martie 2016

Astăzi de împlinesc 90 de ani de la naşterea lui Murray N. Rothbard. Despre Rothbard, Lew Rockwell scria astfel:

Există multe tipuri de liberalism în lumea de azi, dar rothbardianismul rămâne centrul său gravitaţional, primă inspiraţie şi conştiinţă, miezul strategic şi moral, punctul focal al dezbaterilor, chiar şi atunci când numele său este ţinut sub tăcere. Motivul? Murray Rothbard este creatorul liberalismului modern, ideologie şi sistem politic în care se propune evadarea, o dată pentru totdeauna, din capcanele stângii şi ale dreptei, cu ale lor planificări centrale ale felului în care trebuie utilizată puterea statului. Liberalismul este alternativa radicală care arată că puterea statului este imposibilă şi imorală.

„Mr. Libertarian” i se spunea lui Murray N. Rothbard, şi i se mai spunea „Cel mai mare inamic în viaţă al Statului”. Aşa a şi rămas până în ziua de azi. Sigur, a avut mulţi predecesori pe care s-a sprijinit: tradiţia liberalismului clasic, Şcoala austriacă de economie, tradiţia americană anti-război şi tradiţia drepturilor naturale. Însă el a fost cel care a strâns împreună aceste părţi, într-un sistem unitar care, la o primă vedere, pare lipsit de plauzibilitate, dar care, odată definit şi apărat de Rothbard, se dovedeşte a fi de neocolit.

Institutul Ludwig von Mises România are plăcerea de a vă oferi cu această ocazie Liberalismul: adevărat şi fals, o colecţie de texte remarcabile ale autorului, în format PDF şi EPUB.

În această colecţie, concepută de Dan Cristian Comănescu, au fost cuprinse şase texte, în două calupuri de câte trei, ca înfruntare între adevăr şi minciună, între ceea ce este liberalismul autentic şi ceea ce este considerat, din păcate prea adesea, a fi. Primele trei texte, „triada liberală”, sunt capitole din Manifestul liberal, despre cele mai importante domenii cu care ar trebui să înceapă reconstrucţia libertăţii: educaţia, moneda şi protecţia.

Următoarele trei sunt critici atât de devastatoare cum numai Rothbard ştia să le facă, la adresa unor exponenţi notorii ai conservatorismului, monetarism-keynesismului şi neoclasicismului. Rothbard arată că războiul nu este liberal, o bună parte din propunerile lui Friedman nu sunt liberale şi ideea unei eficienţe care face abstracţie de persoană şi de proprietatea sa, nu este nici ea liberală.

Aici aveţi linkurile către fişiere:

Liberalismul: adevărat şi fals [pdf]

Liberalismul: adevărat şi fals [epub]

La mulţi ani de ziua Rothbard!

·

Comentarii

  1. Update: am înlocuit fişierele cu versiuni în care există cuprins activ pentru navigare mai uşoară.

    Tudor · 2 martie 2016, 21:20 · #

  2. Multumim!

    Bengi · 2 martie 2016, 21:54 · #

  3. Salutar !

    Gelu · 8 martie 2016, 11:28 · #

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)