Seminarul „Vieţi exemplare ale secolului XX – O scurtă introducere în problemele veacului”

Institutul Mises · 20 ianuarie 2016

Vieţi exemplare ale secolului XX – O scurtă introducere în problemele veacului

Seminarul îşi propune să deschidă o discuţie asupra câtorva figuri mai puţin cunoscute ale secolului XX şi a problemelor ideologice pe care au încercat să le combată. Firul comun care strânge la un loc biografiile prezentate este o curăţenie interioară a personajelor şi un angajament intelectual dar, mai ales, personal, consistent pentru o ordine naturală. De asemenea, cu o singură excepţie, toate figurile analizate în cadrul seminarului se revendică firesc din tradiţia creştină.

Obiectivul, doar într-o oarecare măsură secundar, al întâlnirilor îl constituie redescoperirea unor modele de viaţă, desprinse dintr-o epocă lovită puternic de relativism, decadenţă şi inginerie socială. Din acest punct de vedere, demersul se aseamănă unor “exerciţii de admiraţie”, unde vor fi amintite, totuşi, cu reverenţa şi distanţa cuvenite, inevitabile erori intelectuale sau, acolo unde e cazul, scăderi omeneşti.

Seminarul se adresează tuturor celor care au o căutare în direcţia cea bună, celor nemulţumiţi de scrierea contemporană a istoriei, celor care au pasiunea ideilor, sau celor care, pur şi simplu, vor să-şi completeze cultura generală. Drept urmare, nu sunt necesare criterii formale pentru participare, dar familiaritatea cu ideile politice tradiţionale, cunoaşterea unui autor clasic şi, nu în ultimul rând, buna cuviinţă sunt întotdeauna binevenite.

Mai multe detalii pe pagina seminarului.

·

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)