Genocidul eolian

James Delingpole atrage atenția asupra unei adevărate tragedii ecologice. Turbinele eoliene ucid anual în jur de 30 de milioane de păsări și 50 de milioane de lilieci, din specii rare sau protejate. Pe bună dreptate, observă inconsistența celor care s-au isterizat pentru leul Cecil, fiind în schimb indiferenți la această tragedie continuă și de proporții incomparabile.

Energia solară este de vreo cinci-șase ori mai scumpă decât cea convențională iar cea eoliană de „doar” două-trei ori. Însă, cea din urmă vine la pachet cu acest adevărat genocid, care nu poate fi estimat monetar, pentru simplul fapt că acele păsări nu sunt în proprietate privată și nu sunt tranzacționate pe o piață, ca în cazul lui Cecil.

If every single one of the world’s 250,000-plus wind turbines were to vanish tomorrow, the only people affected would be the rent-seeking vulture capitalists who profit by them at the public’s expense. There would be no environmental drawbacks for, as has been widely reported, wind turbines’ contribution to CO2-reduction is negligible. Nor would it make any significant difference to the global economy economy (other than to make it a hell of a lot more cheap and efficient).

Aceasta, în condițiile în care cele mai bine de un sfert de milion de turbine eoliene au o importanță insignifiantă în consumul de energie. Din păcate, agenda ecologistă în plin avânt promite să ridice pierderile și tragediile ecologice la niveluri mai înalte.

Vezi și: Nici energia regenerabilă nu e neapărat o binecuvântare pentru natură. Păsările știu de ce

Avatar photo
Scris de
Tudor Gherasim Smirna
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?