Frauda: explicația marii recesiuni (cu revenire)

Frauda: explicația marii recesiuni (cu revenire)

Un documentar excelent. Revin cu comentarii în marginea lui săptămâna viitoare:

Câteva gânduri despre documentar:

Așteptam de ceva timp ediția în limba engleză a celui mai bun documentar despre cauzele crizei și depresiunii economice începute în 2007-2008. Se numește „Frauda: explicația marii recesiuni”.

Am și motive personale să fiu atașat de acest film: este unul din produsele pepinierei de gânditori austrieci de la Madrid. Am trăit și studiat la Madrid chiar în anii de apogeu ai crizei și pot să spun că este probabil cel mai prolific centru al austrianismului și gândirii liberale din Europa, la ora actuală.

Totul, cred, se datorează talentului antreprenorial și pedagogic extraordinar al profesorului Jesús Huerta de Soto, care formează de mai bine de 20 de ani promoție după promoție de studenți în spiritul Școlii austriece de economie. Din câte știu, este unicul profesor unversitar care predă cursul introductiv de economie bazat în primul rând pe Acțiunea Umană a lui Ludwig von Mises. Programa cursului poate fi consultată aici:

http://jesushuertadesoto.com/pdf_programa/intro.eco_2011.pdf

Rezultatele activității sale pedagogice se văd în noua generație de profesori și oameni de afaceri pe care i-a inspirat sau chiar format. Documentarul despre care vorbeam stă mărturie: alături de Huerta de Soto și Carlos Rodriguez Braun, intervin tinerii profesori Maria Blanco, Juan Ramón Rallo și Philipp Bagus printre mulți alții. Lista întreagă a vorbitorilor poate fi consultată pe site-ul documentarului, unde se pot face și donații:

http://www.fraudedocumental.com/#!__english

Documentarul și multe alte proiecte admirabile sunt posibile și datorită Institutului Juan de Mariana, o organizație educațională privată, fondată și prezidată până recent de Gabriel Calzada, un alt discipol foarte talentat al profesorului Huerta de Soto.

Pentru că tot vorbim în Școala austriacă de structura de producție prin care trebuie să se cearnă capitalul ani buni până a deveni produs finit, am vrut să transmit aici acest lucru: că pentru a creea o inițiativă civică solidă trebuie caracter, sacrificii personale, perseverență și mulți ani, probabil cât pentru o generație sau poate chiar două, dat fiind că prea puțin din vibranta cultură austriacă de la Madrid se vede în politicile economice spaniole și în răspunsul autorităților la criză.

Însă acest documentar cristalizează o morală, aceea că educația și răspândirea ideilor liberale în rândul studenților și opiniei publice trebuie să meargă înainte indiferent de prostiile și clovneriile sinistre ale politicienilor, care ajung pe rând să controleze puterea mult prea mare care le-a fost cedată de popor, și care trebuie luată înapoi.

Piața liberă și capitalismul nu trebuie acuzate pentru criza financiară și haosul care i-a urmat. Sistemele financiare ale occidentului sunt practic bastioane ale socialismului mondial, în care s-a lucrat politica frauduloasă a rezervelor fracționare, scăderea ratei dobânzii sub nivelul real de piață, inflația banilor și creditului, stimularea politicilor de îndatorare pe termen lung cu fonduri pe termen scurt și aventurarea masivă a antreprenorilor în proiecte nerealiste, cu consecința risipei imense, falimentării generalizate și trimiterii populației în șomaj și sărăcie.

Înțelegerea corectă a cauzelor duce firesc la soluțiile necesare: monedă sănătoasă, sistem financiar-bancar pe baze sănătoase și economie fără cicluri de avânt și prăbușire. Adică abolirea băncilor centrale, restituirea metalelor prețioase naționalizate, trimiterea practicii rezervelor fracționare din centrele cu zgârie nori la marginea societății și libertatea neîngrădită în producția de monedă.

[O versiune mai scurtă a acestui comentariu a aparut în Finanțiștii]

Avatar photo
Scris de
Tudor Gherasim Smirna
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?