Soarta euro: optimismul american vs pesimismul german

Soarta euro: optimismul american vs pesimismul german

Autor: Florin Rusu
Sursa: Finanțiștii

Tyler Cowen anticipeaza o dezmembrare a actualei zone euro, in timp ce Jörg Guido Hülsmann se teme ca politicienii se opun

Grecia este condamnata sa paraseasca zona euro, considera doi importanti economisti prezenti saptamana trecuta la Bucuresti, Tyler Cowen si Jörg Guido Hülsmann. Desi ambii sunt pesimisti pe termen scurt, unul (Cowen) este optimist pe termen mediu si lung: zona euro se va salva printr-o contractare a sa in jurul Germaniei. Hülsmann, in schimb, isi pastreaza pesimismul si pe termen mediu, in opinia sa neexistand destula vointa politica pentru dizolvarea zonei euro, care chiar daca ar implica costuri importante ar permite o reasezare a economiilor pe baze mai solide. Politicienii si birocratii vor face tot ce este posibil pentru pastrarea zonei euro si UE in general, indiferent cat de mari ar fi costurile pentru populatia celor 17 state membre ale zonei euro sau pentru cele 25 de state membre UE.

Pentru prima data, un oficial european, comisarul european pentru comert, Karel de Gucht, a recunoscut vinerea trecuta ca atat Comisia Europeana (CE), cat si Banca Centrala Europeana (BCE) pregatesc un plan de urgenta pentru situatia in care Grecia va parasi zona euro. Cu numai o zi inainte, agentia Fitch retrogradase ratingul pe termen lung al datoriei Greciei de la B- la CCC.

Luni si marti, la Bucuresti, cei doi economisti cu origini in aceeasi scoala de economie, cea austriaca, isi exprimasera scepticismul cu privire la soarta Greciei

Cowen: Urmeaza Portugalia si Spania

Grecia nu este singura problema a Uniunii Europene, insa este o mare problema a acesteia, a declarat Tyler Cowen, prezent la Bucuresti la invitatia Centrului de Economie Politica si Afaceri Murray Rothbard si a Universitatii Romano-Americane. In cadrul conferintei, organizate cu sustinerea revistei “Finantistii”, profesorul american si-a explicat pesimismul cu privire la soarta Greciei prin efectul pe care iesirile de capital din Grecia il vor avea asupra statului elen. “Imaginati-va ca sunteti investitori; unde preferati sa va depozitati banii: intr-o banca din Grecia ori intr-una din Germania? Cu totii stim raspunsul: este mai intelept sa-ti depui banii intr-o banca din Germania, Statele Unite ori Elvetia”. Iar Grecia este o tara dependenta de importuri, mai ales in ceea ce priveste sectorul energetic, dar si cel alimentar. Ramasa fara euro, care vor parasi bancile elene pentru a se adaposti in cele germane sau elvetiene, Grecia nu va avea alta sansa decat sa tipareasca propriile monede. Acestea insa vor circula cu un un discount ridicat, de 50% poate, sustine Cowen. Ceea ce nu va rezolva situatia Greciei, insa va forta creditorii sa accepte pierderile fara a se mai apela la un nou plan de ajutorare.

Iar procesul nu se va termina cu Grecia. Urmatoarea victima a investitorilor va fi Portugalia, dupa care va urma si Spania. Italia, chiar daca ar putea si ea figura pe lista “suspectilor de serviciu”, ar putea sa fie iertata de investitorii de pe pietele financiare, ca urmare a faptului ca o mare parte din datoria publica este interna si ca nu are datorie externa privata ridicata. “Cunosc multi specialisti care cred ca urmeaza si Franta, insa eu nu sunt de acord. Francois Hollande va continua politica lui Sarkozy, in ciuda celor declarate in campania electorala doar pentru a parea un altfel de candidat”. In plus, si alte state fara probleme, precum Finlanda, vor parasi zona euro, considera Cowen. Motivul: s-au saturat de problemele cu care se confrunta din cauza altora.

Interesant este ca, indiferent cum va decurge “parasirea” de catre Grecia a zonei euro, efectul va fi acelasi: dezmembrarea acesteia in actuala forma. Daca renuntarea de catre Grecia la moneda unica se va desfasura cu succes (eveniment improbabil in opinia lui Cowen), si alte state vor fi incurajate sa faca acest lucru. Daca Grecia va esua, va exista un fenomen de contagiune, si celelalte state vor fi fortate de investitori sa faca acest lucru. Peste cativa ani, zona euro ar putea fi formata din Germania, Olanda, Austria si Franta, iar cursul euro/dolar ar putea fi de 1,7, afirma Cowen. Cu toate acestea, Europa are o problema cu rata natalitatii. Potrivit profesorului american, “batranii” sunt cei care decid cine guverneaza in mare parte a statelor europene. In pofida faptului ca lumea a traversat in ultimii 30-40 o mare stagnare, profesorul american este optimist pe termen lung, sustinad ca telecomunicatiile vor revolutiona economia globala in viitoarele decenii. “In ceea ce priveste evolutia economiei mondiale, sunt optimist, insa nu pentru urmatorii cinci ani. Internetul va revolutiona economia in urmatorii 20 de ani, cand site-ul va deveni mai important decat magazinul”, a declarat Cowen.

CV Tyler Cowen

Tyler Cowen este profesor la Universitatea George Mason si director general al Mercatus Center. Cowen a fost inclus in anul 2011 in Top 100 Global Thinkers de catre revista “Foreign Policy”.

Tot in anul 2011, Bloomberg Business Week l-a numit America’s Hottest Economist.

Conform unui sondaj realizat de revista “The Economist”, el este considerat printre cei mai influenti economisti ai ultimului deceniu, iar blogul sau, The Marginal Revolution, este unul dintre cele mai citite bloguri de specialitate din lume, revista “Time” clasandu-l pe locul 3 in Top 25 Best Financial Blogs.

Cowen este editorialist la “New York Times” si publica regulat si in “The New Republic”, “The Wall Street Journal”, “Forbes” sau “Newsweek”.

El este autorul mai multor volume, printre care “In Praise for Commercial Culture”, “What Price Fame?”, “Creative Destruction”, “Create Your own Economy”, The Great Stagnation” sau “An Economist Gets Lunch”.

Hülsmann: Politicienii fac tot posibilul sa amane agonia

Daca Tyler Cowen este optimist cu privire la evolutia economiei globale ca urmare a progresului tehnologic, Jörg Guido Hülsmann isi pastreaza precautia. Chiar daca recunoaste ca Grecia are probleme insurmontabile, profesorul german este reticent cu privire la posibilitatea dezmembrarii zonei euro. In opinia sa, spre deosebire de alte disolutii ale unor uniuni monetare, precum cea care a urmat dezmembrarii politice a Imperiului Habsburgic, in prezent populatia Uniunii Europene, si mai ales politicienii si tehnocratii europeni, nu vor sa accepte acest lucru. Hülsmann a dat exemplul germanilor, care, in continuare, isi exprima opinii majoritar pro-europene. “Lucrurile ar putea sa se schimbe in urmatorii cinci ani, in functie de evolutia evenimentelor si a cadrului institutional”, a declarat Hülsmann intr-un interviu acordat revistei “Finantistii”. Intrebat ce ar alege daca ar avea in fata un dolar, un euro si o marca germana, profesorul german a raspuns ca evident marca, numai ca acest scenariu este imposibil pentru ca nemtii nu vor deocamdata sa renunte la moneda euro.

In dizertatia sustinuta la Academia de Studii Economice, unde s-a aflat la invitatia Institutului Ludwig von Mises Romania si a Centrului de Economie Politica si Afaceri Murray Rothbard, Hulsmann a criticat teoria ca pietele financiare ar reprezenta un bastion al capitalismului. Si cum ele de obicei sunt acuzate pentru actuala criza, aceasta este catalogata drept o criza a capitalismului. In general cand se vorbeste despre implicatia statului in economie se vorbeste doar despre impozitare si reglementare. Insa mai exista un tip de implicatie, interventionismul pe pietele financiare, care se manifesta in mai multe forme: cerinte minime de detinere de titluri de stat pentru asiguratorii privati, solicitarea de titluri de stat drept colateral de catre bancile centrale sau cerintele de capital specifice acordurilor Basel. Nu numai ca pietele financiare sunt obiectul mai multor forme de interventionism al statului, dar statul este si principalul lor client. “Guvernele sunt si actori pe pietele financiare, pentru ca detin banci. De remarcat este si faptul ca in marile centre financiare peste o treime din economiile din sistemele financiare sunt absorbite de stat si folosite de guverne pentru finantarea cheltuielilor publice. Aceste cheltuieli nu sunt rentabile, iar statul acopera pierderile prin impozitele si taxele impuse populatiei si companiilor, care trebuie sa plateasca propriile imprumuturi, dar si pe cele ale statelor”.

CV Jörg Guido Hülsmannn

Jörg Guido Hülsmannn este Senior Fellow al Institutului Ludwig von Mises din Auburn si profesor al Facultatii de Drept, Economie si Stiinte Sociale a Universitatii din Angers, Franta.

Hülsmannn este unul dintre cei mai importanti cercetatori contemporani din cadrul scolii austriece de economie. A adus contributii importante la teoria monedei, a ciclului economic, a echilibrului general sau a dobanzii.

A scris multe articole publicate in reviste de specialitate, a editat sase carti si este autorul mai multor volume, printre care si cea mai importanta biografie a economistului austriac Ludwig von Mises, “The Last Knight of Liberalism”. Doua dintre ele, “Etica productiei monetare” si “Deflatie si libertate” sunt traduse in limba romana de catre Institutului F.A. Hayek de la Universitatea “Al.I. Cuza” din Iasi.

Jörg Guido Hülsmannn a tradus texte esentiale ale scolii austriece in limbile engleza, franceza si germana, a scris numeroase articole de popularizare si comentarii jurnalistice si a sustinut numeroase conferinte.

Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?