Economia în șapte lecții

Ludwig von Mises

În această carte găsiți lecțiile argentiniene – editate anterior sub titlul Capitalismul și dușmanii săi – cu o addenda despre ciclul economic și o postfață de Murray Rothbard.

Conţinutul cărţii:

Prefață, de Tudor Smirna
Politici economice. Gânduri pentru cei de azi şi cei de mâine., de Ludwig von Mises
Ciclul economic şi expansiunea creditelor: consecinţele economice ale banilor ieftini, de Ludwig von Mises
Ludwig von Mises pe înţelesul tuturor, de Murray Rothbard

„Pentru bolnavii de colectivism, o cură cu gândirea lui Ludwig von Mises constituie una dintre puținele șanse de însănătoșire. Seria de conferințe pe care publicul românesc o are acum în față este cea mai scurtă carte sigură despre adevărurile economice. Din acest motiv, ea reprezintă un aliat prețios al spiritelor libere și un dușman al bigotismului intelectual.”

Horia-Roman Patapievici

„Ludwig von Mises rămâne cel mai eminent economist al tuturor timpurilor, înainte și după care logica acțiunii umane într-un sistem bazat pe diviziunea spațio-temporală intensă a muncii se reduce la note de subsol. În particular, el a făcut posibilă înțelegerea democrației ca paravan politic al domniei falsificatorilor de bani și – mai general – a dinamicii maligne a mijloacelor politice moderne ca dimensiune inerentă aceleiași dezlănțuiri programatice a patimii achizitive și derivatelor ei care, într-o lume contrafactuală de „îngeri și demoni libertarieni”, ar fi dat direcția capitalistă de dezvoltare a ordinii proprietății private.”

Dan Cristian Comănescu

Cartea conţine în primul rând cele şase prelegeri susţinute de Mises la Buenos Aires în 1958 şi publicate postum în limba engleză, în anul 1979, sub titlul Economic Policy: Thoughts for today and Tomorrow. Prelegerile erau adresate unui public începător şi, de aceea, sunt ideale pentru un prim contact cu modul de gândire al lui Mises şi al Şcolii austriece. Aceste lecții argentiniene sunt însoțite de memoriul despre ciclul economic pe care Mises l-a pregătit în 1946 în calitate de consultant pentru un grup de oameni de afaceri.

Cele șapte lecții misesiene sunt completate de o concentrată biografie intelectuală a autorului, publicată iniţial de Rothbard în 1973. Prin căldură, strălucire şi luciditate, această scurtă lucrare clasică e depășită doar de exhaustiva biografie misesiană a lui J.G. Hülsmann. Profunzimea istorică şi accentul pus pe praxeologie şi pe metoda marginalistă, aplicate îndeosebi la teoria monetară, recomandă eseul ca pe o necesară lectură timpurie pentru toţi începătorii de orientare misesiană.

Astfel rotunjit, acest volum este important pentru că tratează simplu câteva chestiuni esenţiale pentru convieţuirea oamenilor în societate. Înţelegerea lor sau schimbarea punctului de vedere asupra lor în direcţia sugerată de Mises și Rothbard se aseamănă unei schimbări bruşte de mediu, unei treceri subite de la întuneric la lumină.


© Institutul Ludwig von Mises - România

Comentarii

 1. Buna ziua,as vrea sa accesez linkul cu Hazlitt,ca sa dau comanda,insa nu reusesc.Incercati va rog sa remediati problema.

  Nicu · 4 martie 2012, 08:19 · #

 2. Uitaţi o soluţie provizorie:

  www.tlstore.ro/bibli…

  Tudor · 6 martie 2012, 04:20 · #

 3. Buna ziua,
  Am o problema, doresc sa comand aceasta carte si sa utilizez ca metoda de plata, cea precizata mai sus, pay pal. Pentru aceasta eu trebuie sa efectuez un transfer bancar in contul institutului, urmand ca, dupa transfer, sa le rimit prin e-mail adresa la care sa imi livreze cartea. Mie mi se pare ciudat ca pot transfera bani ce figureaza ca “donatie” cand eu nu vreau sa donez, ci sa fac un schimb banal. Ma tem ca daca le transfer banii in cont ma aleg cu buza fripta. Va rog sa explicati putin mai detaliat, sa inteleg si eu, daca binevoiti, cum pot efectua transferul sa nu figureze ca donatie ci ca plata in schimbul acestui produs. Multumesc.

  Eugen · 12 septembrie 2013, 15:59 · #

 4. Butoaele paypal erau de plata, nu de donatie, dar le-am scos de ceva timp. Pana la alte solutii, transferul in contul nostru este cea mai facila forma de plata si va asigur ca nu va lasa nimeni cu buza fripta. Alternativ, va putem livra cu plata ramburs prin curier, dar va trebui sa platiti transportul si rambursarea si va costa relativ mult, mai ales la o singura carte.

  Tudor · 20 septembrie 2013, 22:13 · #

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)