Documentar: Overdose - The Next Financial Crisis

Tudor Smirna · 01 septembrie 2010

Documentarul este bazat pe o carte de Johan Norberg, care este şi narator. În esenţă este vorba despre o serie de interviuri cu persoane cunoscute pentru luciditatea cu care au prevăzut şi analizat venirea şi cauzele crizei economice actuale. Vorbim de Peter Schiff, Gerald Celente, Vernon Smith, David Walker şi alţii.

Chiar dacă este redundant cu alte documentare similare şi cu alte interviuri şi declaraţii ale celor menţionaţi mai sus, Overdose este meritoriu pentru orientarea către viitor. Pune accentul pe acest detaliu esenţial: că problemele sunt departe de a fi rezolvate, ba chiar au fost agravate de politicile de stat dirijate spre cauţionarea necondiţionată, cu imense costuri, a jucătorilor conectaţi politic. Aceste costuri se vor contura din ce în ce mai clar în viitor.

Totuşi, i se poate reproşa că nu merge destul de adânc înspre elucidarea cauzelor economice fundamentale care au dus la turbulenţele financiare. Haosul motivaţional din sfera financiară nu este o noutate. Şi Marea Criză a avut manifestări asemănătare cu cea prezentă: ce instituţii putrede au fost menţinute în societate încât s-a ajuns iar la dezastru? Dacă nu era avântul din domeniul imobiliar, am fi avut avânt în alt sector şi tot criză sau nu? Doar Fannie Mae şi Freddie Mac sunt de vină, sau ceva mai fundamental de atât? Principiile pe care este clădit sistemul bancar sunt în regulă sau nu? Dar sistemul democratic?

Şi pentru că nu merge la fundamente, documentarul nici nu spune ce e de făcut, ci doar că se poate şi trebuie făcut ceva. Dar ce anume?

Atât cât lămureşte, naraţia este bine ambalată, cu sunet, grafică şi imagine nici prea obositoare, nici rudimentare. Probabil şi acesta este un motiv pentru care acest documentar este menţionat şi chiar premiat la festivalurile de profil.

 

·

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)