Aurul și cererea monetară anticipativă

Aurul și cererea monetară anticipativă

Ambrose Evans-Pritchard rezumă în articolul Gold reclaims its currency status as the global system unravels problemele grave care compun proaspătul puseu al crizei în care se află lumea încă de acum trei ani.

Începând cu data de 7 mai 2010 pacientul spaniol a dat primele semne de gravă insuficiență financiar-bugetară. Refinanțarea imensei sale datorii externe nu a mers, investitorii privați au fugit de riscul „suveran”, iar Spania a fost pusă urgent pe asistență europeană. Aparatura statistică țiuie alarmant, cu indicatorii de risc bătând recorduri înregistrate doar în septembrie 2008, iar BCE și autoritățile europene trebuie să salveze acum și Spania, pe lângă Grecia, cu rezerve totuși limitate. Refrenul este: „Nu ne putem permite Spania.”

Inflația nu pare să fie o soluție în acest moment când lumea fuge și de obligațiunile statelor europene și chiar de moneda europeană, așa că fondurile care merg spre țările falimentare trebuie luate din alte părți, real (ca întotdeauna) și acum inclusiv nominal (din moment ce crearea masivă de fonduri financiare din pix și click nu este oportună). Momentul magic al celui mai recent truc politic, planul de ajutorare a statelor în dificultate elaborat de UE și FMI, începe să se risipească și e nevoie de încă alte trucuri și alți bani pentru bănci mari și state și mai mari.

În iulie vine încă o încercare pentru statul spaniol, când va trebui să înceapă să refinanțeze câteva sute de miliarde de euro de datorie publică, pe deasupra dificultăților din sistemul bancar din ce în ce mai strivit de bula imobiliară pe care a umflat-o paroxistic în anii trecuți.

Peste ocean, falimentul iminent al Californiei amenință o nouă destabilizare a Americii. În saloanele de reanimare ale Europei și Americii se stă cu defibrilatorul pregătit în aerul încins, iar piețele încearcă să își reamintească lecția de istorie. Parcă era acolo un capitol important despre rolul monetar al aurului: creșterea actuală a cotației sale nu se explică decât prin perceperea sa ca ultim scut în fața incertitudinii. Exact definiția cererii monetare, chiar dacă monedă (încă) nu e.

Avatar photo
Scris de
Tudor Gherasim Smirna
Discută

Autori la MisesRo

Arhivă

Abonare

Newsletter MisesRo

Frecvență

Susține proiectele Institutului Mises

Activitatea noastră este posibilă prin folosirea judicioasă a sumelor primite de la susținători.

Orice sumă este binevenită și îți mulțumim!

Contact

Ai o sugestie? O întrebare?