DineRo on-line, în sfârşit

Tudor Smirna · 10 noiembrie 2009

Vorbeam aici despre Moneda, creditul bancar şi ciclurile economice, de Jesús Huerta de Soto, ca fiind tratatul economic al momentului. Într-adevăr, nu cred că există în limba română o lucrare mai explicită sau mai completă pentru cine vrea să înţeleagă cauzele economice şi juridice ale obsesivei crize şi, mai ales, pe ce fundamente trebuie schiţată soluţionarea ei.

Tot acolo anunţam şi intenţia de a publica simultan versiunea tipărită şi pe cea on-line. Datorită actualităţii acestei cărţi şi pentru că cele două versiuni sunt bunuri diferite, iar ediţia on-line presupune mai puţine etape de producţie şi este afectată de un grad mai mic de incertitudine, s-a decis publicarea anticipată a versiunii on-line. Cartea, în format html, este disponibilă la:

http://misesromania.org/608/

Sperăm ca cererile pentru o ediţie tipărită, care probabil vor creşte în urma publicării on-line, să fie satisfăcute şi ele cât mai curând.

Cartea poartă următoarea dedicaţie:

„În memoria Dianei Costea, prin efortul căreia a fost posibilă apariţia acestei cărţi în limba română.”

Diana a început lucrul la traducere în 2006, în paralel cu studiul pentru lucrarea de doctorat, ţinând cursuri la FSP şi SNSPA şi activând ca director executiv, coordonator de seminar, secretară, curier şi altele pentru Institutul Mises - România.

Cei care îşi amintesc permanenta ei stare de hărnicie binevoitoare sunt convinşi că ar fi definitivat traducerea aşa cum făcea totul: temeinic, la timp şi fără zarvă. În primăvara anului 2007 au apărut însă primele semne ale bolii sale, iar de atunci, în ciuda dorinţei şi străduinţelor ei, lucrul la traducere a încetinit tot mai mult. Diana a reuşit până în aprilie 2008, când a plecat dintre noi, să definitiveze capitolele 1, 2, 3, 4, 5, 7 şi a lăsat capitolul 6 în stadiu incipient.

Sunt convins că succesul acestei cărţi se va datora şi efortului de traducere făcut de Diana Costea şi că va fi o mărturie în plus despre contribuţia Dianei la diseminarea ideilor Școlii austriece de drept şi economie.

·

Comentează (se va posta după moderare, la intervale neregulate)